Forsøpling i Hønefossen

Kloakken ser ut til å ha kommet ut av røret i murveggen på Stormarkedet.

Kloakken ser ut til å ha kommet ut av røret i murveggen på Stormarkedet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Det ser ut til at det har gått kloakk rett ut i Hønefossen. Forurensningsmyndighetene krever forklaring.

DEL

Ringerike kommune har blitt oppmerksom på utslippet i Hønefossen gjennom et oppslag i Ringeriksavisa.

– Dette er åpenbart en uholdbar situasjon, som kommunen vil følge opp, varsler rådgiver for vann og forurensning i kommunen, Ingrid Strømme.
Toalettpapir og tamponger lå godt synlig i fosseløpet før det siste snøværet kom. Avløpsvannet synes å ha rent ut via et rør i veggen på Ringerike Stormarked.

Krever opprydding

Strømme ser det som viktigst å finne årsaken til forurensningen og få stoppet utslippet umiddelbart.

– Dette er selvfølgelig noe som det må ryddes opp i så fort som mulig, sier Strømme.

Det er ingen kommunal ledning i området. Ringerike kommune går ut ifra at det er feilkopling mellom overvann og kloakk på den private stikkledningen til Stormarkedet.

Kommunen har tatt kontakt med eieren av bygningen for å følge opp saken. Oddvar Røysi har vært bortreist fram til torsdag morgen.

– Men jeg har hele tiden hatt kontakt med den ansvarlige på senteret i denne saken. Samme dag som forholdet ble kjent, ble kilden avstengt, fastholder Røysi.

Han understreker at alle VVS-installasjoner, som er gjort på senteret i hans eierperiode, er utført av autoriserte rørleggerbedrifter.

– Alvorlig

Kommunens rådgiver synes det er vanskelig å anslå hvor lenge utslippet kan ha pågått. Hun mener at det nå er viktigst å finne feilen.

– Forurenseren må rydde opp, fastslår Strømme.


– Hvor alvorlig vurderer dere utslippet?

– Det er selvfølgelig alvorlig med utslipp i fossen av slike mengder. Dette er en alvorlig situasjon. Og slike ting som vi ser på bildene skal ikke være i avløpet heller, påpeker hun og tenker da blant annet på tamponger.

Artikkeltags