Forklarte seg om drapet på Monica Bøsei

Anders Behring Breivik forklarer seg i Oslo tingrett fredag.

Anders Behring Breivik forklarer seg i Oslo tingrett fredag. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Anders Behring Breivik advarte om sterke skildringer før han begynte å fortelle om sine opplevelser på Utøya 22. juli.

DEL

Statsadvokat Inga Bejer Engh fortsetter fredag utspørringen av Breivik. Hun har bedt Breivik fortelle med egne ord hva som skjedde på Utøya 22. juli. Før Breivik begynner å fortelle, oppfordrer han etterlatte og pårørende til å forlate salen.

– Jeg anbefaler de som ikke trenger høre på, om å ikke gjøre det. Det blir en del grusomme skildringer, sier Breivik.

Breivik forteller at han etter å ha sprengt bomben i Oslo, kjørte mot Utøya og parkerte på en eiendom like ved kaia. Her tok han av seg rustningen han hadde hatt på i Oslo, og tok på stridsvest med magasiner.

Ferja til Utøya gikk en gang i timen, og 16.55 kjørte Breivik ned til kaia. Han forteller at det var fire-fem mennesker nede vei kaia.

– Jeg parkerte litt forbi ferjeleiet. Jeg så i vinduet at en eller to AUF-ere kom mot bilen. Ettersom jeg hadde en del utstyr jeg ikke ville de skulle se, gikk jeg ut av bilen for å avverge at de så inn, forteller Breivik.

Det kom en vaktansvarlig til, og Breivik sier han var bekymret for om han ville skjønne at han hadde falsk politi-ID.

– Jeg gikk bort og sa at jeg var plassert ut rutinemessig på grunn av terrorangrepet i Oslo, sier Breivik.

Ettersom båten var innstilt på grunn av angrepet, ba Breivik den vaktansvarlige om å kalle tilbake båten. Dette ble gjort, og Breivik fikk beskjed om at den ville komme om ti minutter.

– Jeg gikk til bilen. Jeg så da en som beveget seg mot meg. Jeg ba ham holde avstand for jeg skulle klargjøre utstyr, jeg ønsket ikke at noen skulle se noe nærmere. Så satt jeg i bilen og fulgte med i bakspeilet, forteller Breivik.

Anders Behring Breivik forklarer at han brukte ferjeturen over til Utøya til å avhøre Monica Bøsei om politimannen som var vakt på øya, og at han ba henne samle vaktlaget.

– Da ferja kom etter at jeg hadde ventet i bilen fem-ti minutter, kom vaktansvarlig Monica Bøsei, og jeg gikk for å møte henne. Jeg ga henne den samme forklaringen om at jeg skulle plasseres ut på Utøya, forteller Breivik.

Han forklarer at Bøsei lurte på hvorfor AUF ikke var informert om at han kom. Da skyldte han på ferieavvikling og kaos i Oslo etter bombeangrepet.

– Hun kjøpte den, og jeg ba henne samle vaktene på øya så jeg kunne fortelle dem om hva som hadde skjedd.

Breivik ble bedt om å skjule riflen for ikke å skremme de som var på Utøya, noe han gjorde. Han la også igjen en hagle han hadde med for å «kjempe seg gjennom» den motstanden han hadde ventet å møte på brygga.

På veien over fikk han også vite om politimannen Trond Berntsen, som var vakt på Utøya.

– Jeg avhørte henne om politimannen, om han hadde politimyndighet og om han var bevæpnet, forklarer den terrortiltalte 33-åringen.

Da han fikk vite at Berntsen ikke var bevæpnet og at han var i sivil, ba han Bøsei igjen om å kalle opp vaktene.

– Jeg ville samle dem og eliminere den trusselen. Jeg tenkte at de kunne ha en hagle eller en rifle liggende på øya, sier han.

Tiltalte forteller deretter detaljert om hvordan han drepte de to første personene på Utøya.

Etter at han hadde gått i land på Utøya, ble han møtt av politimannen Trond Berntsen. Breivik forteller at han etter å ha snakket med Berntsen i rundt fem minutter, følte at Berntsen begynte å fatte mistanke til ham.

– Jeg følte at noe kom til å skje. Jeg var nesten paralysert. Jeg gruet meg veldig. Jeg tenkte at jeg har så utrolig lite lyst til å gjøre dette, sier Breivik.

Han forteller at han avbrøt Berntsen i å stille oppfølgingsspørsmål, og sa at de heller skulle gå opp til hovedhuset for en brifing om eksplosjonen i Oslo.

Flere ganger sier Breivik at han følte det er «nå eller aldri». Han forteller hvordan han hadde en ladd pistol klar, og at han skjøt Berntsen og deretter Bøsei som hadde fulgt ham på overfarten med MS Thorbjørn.

Etter å ha fortalt svært detaljert fra de første minuttene på Utøya, sier Anders Behring Breivik at han etter det tredje drapet havnet i en «sjokktilstand».

– Jeg havnet i denne sjokktilstanden igjen og husker ikke så veldig mye av det som skjedde på Utøya. Jeg husker totalt ti minutter, sier han etter å ha fortalt nærmest fra sekund til sekund om de tre første han skjøt.

– Jeg husker ikke om jeg skjøt mot huset eller bare gikk forbi det og begynte å gå opp mot kafébygget. Folk løp i alle retninger, og jeg fulgte bare strømmen. Jeg hadde mye utstyr og hadde ikke mulighet til å løpe, sier han.

Breivik sier at han egentlig hadde tenkt å hindre båten i å kjøre inn til fastlandet igjen.

– Jeg visste at den ville bli brukt av Delta når de kom innen en halvtime. Jeg regnet med å bli skutt innen en halvtime, og jeg tenkte at nå må jeg brukte tiden grundig på å oppnå målsettingen, sier han.

Han sier at han likevel ikke ville «nøytralisere» båtmannskapet.

– Jeg tenkte at det ikke var sikkert at de var tilknyttet Arbeiderpartiet eller AUF i det hele tatt, at de kanskje var sivile. Derfor gjorde jeg en vurdering som ikke var spesielt militærtaktisk, men mest ut fra samvittigheten min. Jeg ville ikke angripe de som styrte båten. Jeg så på dem som sivile, sier han.

Breivik sier at ettersom han var usikker på om mannskapet om bord i båten var tilknyttet AUF eller ikke, lot han være å skyte dem.

– Da jeg sto ved brygga og tok det første skuddet, ble de redde og kjørte med en gang. Det var en stor tabbe å la båten komme seg vekk, men sånn er det bare, forteller Breivik.

Han forklarer at han gikk fra brygga mot Kafébygget, men at han ikke husker så mye av dette.

– Det er et halvt år siden jeg snakket om dette med politiet, det er lenge siden jeg har tenkt på det, sier han.

Han forteller at det var mange mennesker utenfor Kafébygget, og at de var forskrekkede og forvirrede.

– Det var kaos, de visste ikke hva som foregikk, forteller Breivik.

Han sier at han tror han spurte dem om hva som hadde skjedd for å forvirre dem. Han forteller at en person da påpekte at Breivik hadde skutt en person.

Breivik forteller at han hevet riflen og skjøt mot Kafébygget, både mot vinduene, hvor det sto flere mennesker, og ved inngangen.

– Det var totalt kaos og folk løp i alle retninger. Jeg gikk så inn i bygningen hvor planen var å henrette så mange som mulig, sier han

Breivik sier han ikke husker hva som skjedde i Lillesalen i Kafébygget, men forklarer seg detaljert om drapene i Storesalen.

– Jeg husker ikke noe fra det første rommet, men ut fra det jeg så på bilder politiet viste meg i avhørene, spør jeg om jeg drepte mange der. Senere fikk jeg vite at jeg drepte seks eller sju personer i det rommet, forklarer Breivik.

Det er derimot tydelig at han husker godt hva som skjedde i Storesalen ved siden av. Han anslår at det var 15 personer i rommet, blant annet en klynge som sto i et hjørne.

Den terrortiltalte 33-åringen er svært detaljert i beskrivelsen av hvordan han brukte pistolen og «henrettet» en rekke AUF-ere som befant seg i rommet. Han forteller også hvor overrasket han ble av at noen nærmest var lammet av frykt.

– De står helt stille. Jeg har ikke sett noen TV-serier eller filmer som viser folk som oppfører seg sånn, forteller han.

Det er svært sterke scener som blir formidlet i Oslo tinghus når Breivik forklarer. Hendelsene i Kafébygget ble også dokumentert på rettssakens første dag da aktor Svein Holden spilte av en nødsamtale som var ringt inn fra den bygningen. 13 personer ble skutt og drept i Kafébygget.

Under finner du Nettavisens løpende oppdateringer fra rettssaken:

(Vi gjør oppmerksom på at det kan forekomme sterke beskrivelser)

(ANB-NTB)

Artikkeltags