Slik lager du et perfekt pepperkakehus

Planlegging: Uansett om du skal bygge stort eller lite; god planlegging er nøkkelen til suksess. Foto: Astri Meidell / SINTEF

Planlegging: Uansett om du skal bygge stort eller lite; god planlegging er nøkkelen til suksess. Foto: Astri Meidell / SINTEF

Av

SINTEF Byggforsk advarer mot å ta lettvint på årets pepperkakehusbaking. Grundig planlegging er avgjørende for et holdbart og feilfritt byggverk.

DEL

Ordtak som «godt verktøy er halve jobben» og «en god plan er halve jobben», betyr ikke at du slipper å bake, måle, dele opp, steke og sette sammen delene selv om planen og verktøyet er perfekt.

SINTEF skriver at det er vanskelig å tenke seg bakevirksomhet helt uten feil og skader selv om forskriften «BAK10» følges, men det er fullt mulig å redusere omfanget av byggskader på pepperkakehus.

Hva går galt: Figuren viser hvor stor andel av pepperkake-byggskadene som skyldes ulike forhold.

Hva går galt: Figuren viser hvor stor andel av pepperkake-byggskadene som skyldes ulike forhold. Foto:

Å redusere omfanget av skadene krever en målrettet og aktivt forebyggende innsats på flere områder.

Seniorrådgiver Anders Kirkhus ved SINTEF Byggforsk mener grundige forberedelser er avgjørende for et vellykket resultat, og lister opp noen momenter man bør tenke gjennom før man starter byggeprosessen:

  • Er det selve planlegging og bygging, et imponerende resultat eller knusing og spising som er viktigst?
  • Er det satt av nok tid og plass til produksjonen?

I tillegg er gode rammebetingelser nødvendig for å unngå sure barn og svidde fingre.

En god plan

Tegning: Maler for tradisjonelt pepperkakehus prosjektert etter BAK10. Dører og vinduer plasseres etter behag (stiplet strek). Vindussprosser skjæres ut og stekes separat. Disse ettermonteres i vindusutsparingene under pyntingen.

Tegning: Maler for tradisjonelt pepperkakehus prosjektert etter BAK10. Dører og vinduer plasseres etter behag (stiplet strek). Vindussprosser skjæres ut og stekes separat. Disse ettermonteres i vindusutsparingene under pyntingen. Foto:

– Det er for eksempel for sent å finne ut at målene ikke passer etter at kakeelementene er stekt. Det er utfordrende nok å beholde formen fra deig til ferdig stekt element, om man ikke i tillegg skal endre formen på grunn av mangelfull prosjektering, advarer seniorrådgiveren.

En vanlig prosjekteringsfeil ved pepperkakehusbygging er å glemme at elementene har en tykkelse. Man må for eksempel ta hensyn til tykkelsen av veggelementene når man dimensjonerer taket, for ikke å snakke om pipa.

Skader på byggverk som skyldes ofte at man under planlegging, produksjon eller materialtilvirkning ikke har lyktes å følge anerkjente metoder og/eller konkrete spesifikasjoner.

Mange byggeprosjekter settes i gang med et håp om at utfordringene skal bli borte underveis. Det gjør de sjelden.

Et flott resultat

– Pepperkakehus skal medføre stolthet og glede. Da er det viktig at årets produksjon blir vellykket, sier Kirkhus.

– Gjennomtenkt planlegging gjør bake- og byggeprosessen enklere og resultatet bedre, uansett om målet er at huset skal være flott eller smake godt, forklarer Kirkhus.

Artikkeltags