NEDRE BUSKERUD: I sommer kom en kjøper over en annonse for et nettbrett på finn.no til 1.100 kroner. Kjøperen ringte og snakket med selgeren fra nedre Buskerud, skriver Drammens Tidende.

– Jeg ringte og pratet med ham og det hørtes ut som han hadde nettbrettet. Det virket greit, minnes kjøperen.

Kjøper vippset over 1.000 kroner slik de var blitt enige om, men nettbrettet kom aldri. Da kjøperen etterlyste nettbrettet, fikk han først unnskyldninger.

– Etter hvert sluttet han å svare, forteller kjøperen.

Dermed innså han at pengene var tapt.

– Det er ikke så mye penger, derfor tok jeg sjansen. Jeg har kjøpt mye på finn.no, og det går som regel bra, sier kjøperen.

Flere bedragerier

Kjøperen er ikke den eneste som ikke har fått varer fra den samme selgeren. Politiet har tiltalt selgeren for til sammen seks lignende tilfeller av bedragerier. Mannen har lagt ut annonser for blant annet mobiler, nettbrett og kamera. Kjøperne har gått med på å forhåndsbetale, men ikke fått varene ifølge tiltalen.

– Han forledet kjøperne til å betale, men hadde ikke til hensikt å sende varene, sier politiadvokat Hedda Obstfelder.

30. januar må 37-åringen møte i retten tiltalt for seks bedragerier på finn.no. I tillegg er han tiltalt for trygdebedrageri på nesten 200.000 kroner.

37-åringens forsvarer, advokat Knut Fure, ønsker ikke å kommentere tiltalen.

LES OGSÅ: Drakk brennevin på Ringkollen og kjørte ned igjen

Gode råd

Finn.no har ikke tall på hvor mye svindel det er på finn.no, men sier andelen er lite i forhold til det store antallet annonser.

– De fleste handler går som de skal. Med tanke på at det er 7,5 millioner annonser i året, snakker vi om promille. Men dessverre er det noen som ikke oppfører seg som de skal, sier leder for forbrukertrygghet i finn.no, Geir Petter Gjefsen.

Han oppfordrer folk til å være forsiktig med forhåndsbetaling, men hvis man gjør det har han følgende råd:

  • Sjekk om selger er verifisert av finn.no. Hvis brukeren er verifisert er det et blått ikon med en v rett ved brukernavnet. Det betyr at brukeren har identifisert seg med bankid overfor finn.no.
  • Sjekk hvor lenge selger har vært på finn.no. Finn.no utestenger brukere som bryter reglene, og hvis de har vært der lenge tyder det på at bruker følger reglene. 
  • Stikk fingeren i jorda og vær realistisk. Er et tilbud for godt til å være sant, er det kanskje det. Vær skeptisk.
  • Gjør undersøkelser om annonsør og be gjerne om mer forklaring og flere bilder.

LES OGSÅ: Hønefoss-mann mistet førerkortet for alltid etter kjøring i cannabis-rus