Gå til sidens hovedinnhold

- Fontenehuset betyr alt

Artikkelen er over 6 år gammel

På Fontenehuset arbeider man skulder ved skulder, og medlemmer bidrar etter evne. Det gir mestringsfølelse.

- Fontenehuset betyr alt for meg. Jeg er her fem dager i uken, sier medlem av Fontenehuset, Akbar Sofipor, som har ansvar for å dekke på til lunsj.

Sofipor er glad han kan tilbringe tid i huset i St. Olavsgate og er ikke alene.

- Her blir du møtt med forståelse. Jeg står i kafé, lager mat og jobber med egne ting. Jeg får hjelp når jeg trenger det og blir møtt med stor forståelse. For meg er det motiverende å ha noe å gå til, sier Elisabeth Elvira Thoresen.

- Alle bidrar på sin måte. Det gjelder alt fra budsjett til søppeltømming. Jeg lærer også mye av medlemmene, sier medarbeider Ole Henrik Bakkene.

Opplever mestring

Fontenehuset i Hønefoss har holdt døren åpen for personer med psykiske problemer i 11 år, og har i dag 160 medlemmer.

For disse medlemmene skal fokuset være det de får til.

- Alle bidrar til driften av huset, men det er ikke slik at du ikke får komme tilbake dersom du en dag ikke kan komme. Vi bidrar etter evne. Å komme hit har vært bra for meg og dermed min familie. Det blir en positiv oppadgående spiral, sier medlem Tone-Lill Amundsen Wiik.

Ønsker samarbeidspartnere

- Vi ønsker flere samarbeidspartnere for å sikre et tilbud for alle som trenger det, sier daglig leder av Fontenehuset, Annlaug Nielsen.

Fontenehuset har nylig etablert samarbeid med ulike bedrifter i Ringerike som gir arbeidsplasser for husets medlemmer.

- Arbeid er av stor betydning for at medlemmene skal finne motivasjon og for at de gradvis kan fungere optimalt i samfunnet igjen, sier Nielsen.

Ser til nabokommuner

Fontenehusets ansatte ønsker derfor flere avtaler med lokale næringsdrivende og nærliggende kommuner.

Blant annet ser de til Jevnaker og Modum, slik at personer fra disse kommunene kan benytte seg av tilbudene og mulighetene Fontenehuset gir.

- Vi får henvendelser fra personer som bor i disse kommunene. Vi ønsker å ta dem imot. Men med begrenset økonomi må vi i første omgang prioritere personer fra Ringerike og Hole, som allerede er med og finansierer driften, sier Nielsen.

- Mye å spare

Hun håper også Jevnaker og Modum vil prioritere et økonomisk samarbeid.

- Det er ikke lett å se gevinsten av forebyggende arbeid i et budsjett, men betydelige summer kan spares ved å gi folk et lavterskeltilbud, sier Nielsen.

Økte bevilgninger fra kommunene vil innebære økte bevilgninger fra staten.

Fontenehusets stadige økonomiske utfordringer har blitt omtalt i Ringerikes Blad tidligere, og situasjonen er fortsatt aktuell.

Avhengige av lokal støtte

Ifølge Nielsen er pengegavene fra lokale aktører og privatpersoner av stor betydning.

- Uten lokal støtte, hadde vi ikke vært der vi er i dag.

Medlemmer og medarbeidere venter nå spent på statsbudsjettet som legges fram i oktober. Før valget i fjor var Erna Solberg på besøk i Hønefoss. Statsministeren uttalte da at hun ville «trappe opp lavterskeltilbud for dem med psykiske lidelser, deriblant Fontenehuset».

- Det gjenstår å se om dette var tomme ord. Vi håper selvsagt at den statlige støtten øker. Idealet er å kunne arbeide innenfor forutsigbare rammer, framfor å planlegge ett år av gangen slik som nå.

Kommentarer til denne saken