Fokus på livskvalitet

NYTT TILBUD: Tom Sverre Kristiansen er initiativtager til samtalegruppen for pensjonister.

NYTT TILBUD: Tom Sverre Kristiansen er initiativtager til samtalegruppen for pensjonister. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Stadig flere pensjonister er aktive og spreke. Hvordan omstiller man seg best til å takle den nye hverdagen?

DEL

- Min intensjon er at dette skal fungere som en åpen samtalegruppe der alle er likeverdige, sier den pensjonerte psykologen Tom Sverre Kristiansen. Han er initiativtaker og kommer til å lede gruppa, som blir i regi av Frivilligsentralen.

- Dette er ikke ment som noen form for terapi eller som en behandlingsgruppe, men tvert imot være et idéverksted som kan bidra til en videreutvikling av deltakernes livskvalitet når pensjonistlivet blir aktuelt, sier han.

Ny livssituasjon

Det handler i hovedsak om overgangen fra en livssituasjon til en annen.

Å gå over i pensjonistenes rekker kan oppleves som et voldsomt sprang for mange, og det kan være krevende å mestre situasjonen.

- Under disse samtalegruppene ønsker vi at alle skal bidra med sine egne erfaringer, tanker og idéer rundt hva som kan bidra til å gjøre pensjonisttilværelsen meningsfull og givende. Tanken er å dele synspunkter, slik at hver enkelt deltaker kan få tilført nye idéer og inspirasjon om livsfasen etter yrkeslivet, sier Kristiansen.

Også før pensjon

- Samtalegruppen er ment for deg som nettopp er blitt pensjonist, enten på full eller deltid, men også for deg som nærmer deg pensjonsalderen, og personer som har vært pensjonister i kortere eller lengre tid allerede, sier Kristiansen.

Nye prosjekter

Hva skal man bruke den nye fritiden til? Er det lurt å starte noen former for prosjekter, og hva burde det være?

Rammer, struktur og rutiner i hverdagen være et aktuelt tema.

- Å gå ut av en yrkesaktiv hverdag gjør overgangen til pensjonisttilværelsen dramatisk. Man må begynne på nytt, skape seg et nytt liv og en ny hverdag, ha noe annet å drive med, gjerne noe man kan bygge videre på. Trivselsmessig sett har disse kriteriene utrolig mye å si, og vil klart gi mange bedre livskvalitet, sier Kristiansen.

Han håper flest mulig interesserte vil ta turen innom. Samtalegruppen vil være på Frivilligsentralen i Hønefoss annenhver onsdag, første gangen blir 12. mars.

Artikkeltags