Flyr inn på rikinglista

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Norwegian-gründer Bjørn Kjos er i vinden om dagen. Norwegian-aksjen slår stadig nye rekorder, og nå flyr han inn som nykommer på Kapitals liste over Norges største formuer.

DEL

Bjørn Kjos, opprinnelig fra Sokna tar et stadig større grep om flymarkedet både innelands og mot europeiske destinasjoner med sitt lavpriskonsept.

Norwegian Air Shuttle ASA ble børsnotert sent i 2003, og mange var skeptiske til noteringskursen på godt over 30 kroner. Aksjen var da også nede på 7-tallet i fjor, men har hatt en fantastisk vekst det siste året, og særlig siste månedene. Senest ved 13-tiden fredag satte aksjen ny rekord da den steg 7,6 prosent og ble omsatt for 65 kroner.

– Bare én middag

Kjos holder en forholdsvis lav personlig profil, men uttalte seg nylig til Dagbladet om livet som mangemillionær.

– Jeg kan bare kjøre én bil og spise én middag. Men jeg har en 20 år gammel seilbåt på 32 fot, sier han til avisen.

Kjos er nykommer på Kapitals liste over personene med de største formuene i Norge.

11. oktober holder Bjørn Kjos hovedforedraget i Ringerikskonferansen som arrangeres for næringslivet i den nye kinoen i Sentrumskvartalet i Hønefoss.

Fem fra Ringerike

Fem personer bosatt i Ringerike og Hole figurerer på Kapitals liste over Norges 400 rikeste personer. Ingen fra Jevnaker når opp på listen. Magasinet har gjennomgått regnskaper, statistikk og annet materiale for å avdekke hva hver enkelt person på listen har i formue. Listen viser familieformuer, ikke personlige formuer. Formuen er tilordnet personen som har den styrende hånden over formuen. Beløpene er ikke penger som kan tas ut av banken. Det handler, i de fleste tilfeller, om verdsettelse av selskaper, ikke hva som vises på kontoutskriften.

Ikke uventet inntar Olav Thon andreplassen på prestisjelisten som ifølge Kapital viser den reelle formuen til personene. 82-åringen som er bosatt på Sollihøgda i Hole har ifølge kapital en formue på 14,5 milliarder kroner. Det er en økning på 4,7 milliarder på ett år. Han må imidlertid se seg slått av skipsreder John Fredriksen, Norges rikeste mann, som troner øverst med 33,3 milliarder kroner i formue.

Snart milliardær

Etter Olav Thon må vi ned til en langtfra dårlig 98. plass. Der har gründer, forretningsmann, valutaspekulant og fotballonkel Aage Thoresen (51) plassert seg med en formue verdsatt til 890 millioner kroner, en økning på 30 millioner kroner fra året før. Verdt å merke seg er at han sniker seg tre plasseringer foran Atle Brynestad på 101. plass.

Brynestad er for øvrig det nærmeste vi kommer en representant fra Jevnaker. Hadeland Glassverk-eierens formue er beregnet til 850 millioner kroner, en nedgang på 50 millioner fra året før.

Jordan-økning

Lilleba Marie Jordan (63) fra Røyse har ifølge Kapital økt sin formue fra 490 til 565 millioner kroner og er med det Norges 168. rikeste person. Hun eier blant annet sju prosent av aksjene i tannbørsteprodusenten Jordan AS.

Rederarving Camilla Odfjell Gruer (36) bosatt i Grøndokka i Hole er blant de yngste på listen over landets rikeste. Formuens verdi har økt med 90 millioner kroner og er ifølge Kapital verdt 400 millioner kroner.

Naboen, hotellgründer Arne B. Laeskogen (65) innehar 329. plassen med en uforandret formue på 165 millioner kroner.

Jon Erik Brøndmo (41), oppvokst i Haug i Ringerike men bosatt på den andre siden av Sollihøgda, er ifølge Kapital blitt Norges 407. rikeste mann med en formue beregnet til 225 millioner kroner.

Artikkeltags