Da Lindis Hurum talte i EU-parlamentet, gikk medlemmene til lunsj

Lindis Hurum redder flyktninger i havsnød.

Lindis Hurum redder flyktninger i havsnød. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I går holdt Lindis Hurum fra Hole tale i EU-parlamentet. Men svært få av medlemmene fikk høre hennes sterke historier fra flyktningetragedien i Middelhavet.

DEL

"Dessverre gikk de fleste av parlamentsmedlemmene til lunsj, i stedet for å høre de sterke historiene fra menneskene Leger uten grenser har reddet i Middelhavet", skriver organisasjonen på sin Facebook-side - hvor de også har lagt ut bilde av den relativt tomme parlamentssalen.

Hurum har vært teamleder for en stor redningsbåt, hvor de blant annet har installert et mini-sykehus for å behandle og gjenopplive de alvorlig syke.

– Selve redningsoperasjonen er svært intens og dramatisk. Når de kommer om bord er det voldsomme gledesscener, hvor folk gråter, synger og ber. Målet er å redde liv, samtidig som vi behandler dem vi redder med verdighet og menneskelighet, selv for den korte stunden jeg møter dem. For mange av dem vi redder, er det første gang på lenge de opplever dette etter å ha vært ofre for vold, fangenskap og umenneskelig behandling, fortalte Hurum da Ringerikes Blad intervjuet henne for en måneds tid siden.

LES SAKEN: – De er mennesker som deg og meg

– En unik og utrolig opplevelse

På Facebook skriver Leger uten grenser til sine følgere: "Heldigvis kan du gjøre en forskjell", og lenker til talen Hurum holdt.

I den knytter hun personlige historier til flyktningene vi nå har sett bilder av i flere måneder. Hun forteller om blant andre Kareem fra Sudan, Anan fra Nigeria og Diomande fra Elfenbenskysten.

– Å være på båten Argos i Middelhavet er en unik og utrolig opplevelse – annerledes enn alt annet jeg har opplevd i mine ni år med Leger uten grenser. Nærheten vi får til menneskene vi hjelper er overveldende og vakker (...). På båten er det umulig å skape avstand mellom oss når vi har hundrevis av mennesker på en liten båt midt i internasjonalt farvann, sa Hurum blant annet.

LES OGSÅ: Parviz Salimi (SV): – Ringerike har ressurser til å ta imot 100 flyktninger i år

– Slutt å snakke

Hun avsluttet med en appell til EU-parlamentsmedlemmene:

– Dette er en krise. Dere må slutte å snakke og begynne å hjelpe menneskene som lider og dør på deres grenser.

LES OGSÅ: Mottakslederen på Hvalsmoen: – Hos oss er alle like viktige

Artikkeltags