Tjente over 850 millioner på flyktningstrømmen

Hero Norge, som blant annet driver Hvalsmoen transittmottak, sikret seg rekordoverskudd i fjor. Her fra mottakssenteret for asylsøkere i Råde i Østfold som Hero Norge også drifter.

Hero Norge, som blant annet driver Hvalsmoen transittmottak, sikret seg rekordoverskudd i fjor. Her fra mottakssenteret for asylsøkere i Råde i Østfold som Hero Norge også drifter. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Rekordoverskudd for Hero Norge, som blant annet driver Hvalsmoen transittmottak i Hønefoss.

DEL

Hero Norge, som driver en rekke asylmottak, tjente hele 852 millioner kroner på flyktningstrømmen i fjor og sikret seg dermed rekordoverskudd, skriver Nettavisen.

Årsresultatet etter skatt ble 44 millioner kroner, noe som vil si et overskudd på drøyt 3,6 millioner kroner i måneden. Mesteparten av pengene kommer fra det offentlige.

– Behovet for mottaksplasser varierer fra år til år, og fra sommeren 2015 økte ankomstene dramatisk i Norge. Flere av mottakene var midlertidige og mange var såkalte akuttmottak med kort varighet, skriver styret i Hero i sin årsberetning.

I FJOR: Hvalsmoen skulle ta imot ni unge gutter i alderen 15-18 år. Det kom 38.

Fakta om asyltall første halvår

* Totalt 1.678 personer søkte om asyl i Norge fra nyttår og til om med 30. juni. Dette er en nedgang på 64 prosent fra samme periode i fjor, da tallet var 4.619.

* Av asylsøkerne kom 269 fra Syria, 239 fra Afghanistan, 145 fra Eritrea, 145 fra Irak, 109 fra Somalia og 96 fra Etiopia.

* Antallet asylsøkere falt fra 413 i januar til 277 i februar. I juni var tallet 236.

* I samme periode søkte 163 mindreårige om asyl i Norge. Det var en nedgang på 84 prosent fra samme periode i fjor, da tallet var 1.004. Av de mindreårige asylsøkerne kom 74 fra Afghanistan, 18 fra Etiopia, 14 fra Eritrea, 12 fra Syria, 10 fra Somalia og 9 fra Marokko.

* 69 av de mindreårige asylsøkerne søkte i januar, mens tallet i februar var nede i 18. I juni var tallet 28.

Hero er i dag Skandinavias største mottaksoperatør og har flere titall mottak i Norge og Sverige. Bak selskapet står milliardærbrødrene Roger og Kristian Adolfsen, som overtok aksjemajoriteten i 2014.

Men pengefesten kan snart være slutt. Første halvår i år kom det 1.678 asylsøkere til Norge, viser nye tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Det er en nedgang på 64 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

Det har aldri vært så få flyktninger på Hvalsmoen som akkurat nå.

LES OGSÅ: – Flyktningene gir over 250 arbeidsplasser i ringeriksregionen

Etter den dramatiske nedgangen har Utlendingsdirektoratet varslet at mottakskapasiteten skal bygges ned med en tredel i løpet av sommeren. Dersom nedgangen fortsetter, kan antall plasser bli ytterligere redusert.

Artikkeltags