I dag viste Hercules muskler på Eggemoen igjen

Lokale brannmannskaper og ambulansepersonell var i beredskap ved rullebanen da Luftforsvaret trente med dette Herculesflyet mandag.

Lokale brannmannskaper og ambulansepersonell var i beredskap ved rullebanen da Luftforsvaret trente med dette Herculesflyet mandag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Luftforsvaret har landet med det 39 tonn tunge flyet på Eggemoen to ganger på ett år. Og det er svært sannsynlig at vi får et glimt av det igjen ganske snart.

DEL

Ganske nøyaktig ett år siden Hercules-modellen landet på Eggemoen for første gang, kom kolossen med vinger atter en gang til syne over furuskogen.

I beredskap

På bakken sto brannmannskaper fra Ringerike og Jevnaker samt ambulansepersonell i beredskap, noe som er påkrevd i forbindelse med testflyging.

– Vi har sagt oss villige til å stille som beredskap, og fikk nå en ny forespørsel. Som i fjor valgte vi å ta med Jevnaker siden Eggemoen ligger innenfor deres område, forteller Jostein Dahl, NK Beredskap i Ringerike brann- og redningstjeneste.

De stilte derfor mannsterke, med tre biler og ti personer på stedet. Selv om interessen var stor, måtte de nøye seg med å observere mens Luftforsvarets piloter testet ulike scenarioer i luften og på en vinterkledd rullebane.

Brannvesenet har høy aktivitet gjennom hele året. Senest i forrige uke deltok lokale nødetater på Øvelse Bjørn sammen med Røde Kors.

LES OGSÅ: Veitrasé hindrer Tronruds utbygging på Eggemoen

Treningsflyplass?

Observante lesere kunne også få et glimt av «Frøya», oppkalt etter selve krigsgudinnen i norrøn mytologi, da hun fløy lavt over Åsbygda og Jevnaker. Hercules-modellen er for øvrig et taktisk transportfly som brukes til å frakte personell og materiell for Forsvaret.

I fjor skrev Ringerikes Blad at Luftforsvaret vurderte Eggemoen som fast treningsflyplass. Ifølge Dahl var ikke dette et tema mandag, selv om både brannvesenet og Knut Tronrud i Tronrud engineering tidligere har uttalt at de er positive til et samarbeid.

Kommunikasjonsrådgiver Martin Mellquist bekrefter at Luftforsvaret trente på Eggemoen i dag, uten at han kunne si om innholdet i øvelsen. Det han kunne si var følgende:

– Det ligger i planene at vi skal benytte Eggemoen som treningsflyplass i framtiden også, uten at vi kan si i hvor stor grad flyplassen vil bli benyttet.

– Men Eggemoen har mindre trafikk, og byr på variasjon, og er derfor godt egnet for øvelser, sier han avslutningsvis.

C-130J HERCULES

​Funksjon: Transportfly

 Produsent: Lockheed Martin (USA)

 Lengde: 34,4 meter

 Høyde: 11,8 meter

 Vingespenn: 40,4 meter

 Egenvekt: 86 000 pund (39 tonn)

 Lastekapasitet: 47 800 pund (21,6 tonn)

 Marsjfart: 355 knop (657 km/t)

 Rekkevidde uten last: 3700 nautiske mil (6850 km)

 Rekkevidde med last: 2500 nautiske mil (4600 km)

 Marsjhøyde: 27 000 fot (8230 meter)

 (Kilde: Forsvaret.no)

Artikkeltags