Måtte kjøres med traktor for å komme til skolen

I bakgrunnen ser du en del av skoleveien til Emil A. Bråten (13), Håvard Hagen (14), Emma A. Bråten (11) og Guro Hagen (11). I morges ble det traktor, i ettermiddag trolig båt som frakter dem hjem.

I bakgrunnen ser du en del av skoleveien til Emil A. Bråten (13), Håvard Hagen (14), Emma A. Bråten (11) og Guro Hagen (11). I morges ble det traktor, i ettermiddag trolig båt som frakter dem hjem. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Den lille elva var plutselig ikke så liten lengre. Onsdag og torsdag måtte disse barna kjøres med traktor for å komme seg til skolen.

DEL

Siri Skistad bor i Kittelsbykroken på Sokna. Huset hennes ligger et par kilometer fra riksvei 7. Like ved riksveien ligger en 100 meter lang strekning av skoleveien under vann.

Det er fem hus i Kittelsbykroken, til sammen bor det 16 mennesker der. De har nå store utfordringer, siden den private veien mellom huset og riksveien er oversvømt av det som var en liten elv.

– Vi kaller den egentlig Vesleelva, den kommer fra Holleia og renner ut i Sogna, forklarer Skistad.

Stiger stadig

85,9 millimeter nedbør har det kommet på Sokna de to siste døgnene, melder Yr. Det regner fortsatt.

Onsdag morgen var litt over 100 meter av den private veien under vann, og traktoren måtte fram for å få skoleungene avgårde. Så også torsdag morgen, da gikk vannet langt opp på traktorhjulet, og Skistad slår fast at det er mer enn én meter dypt vann som skal forseres.

Torsdag formiddag ser hun at vannet fortsatt stiger.

Hennes tre barn, og naboenes unger, må trolig hentes med båt når de er ferdig på skolen torsdag ettermiddag. Heldigvis har alle beboerne bilene sine på "rett side" av den oversvømte veien.

Måtte ta fram gummibåt

Utover dagen i dag har vannstandet steget. Da kunne ikke engang en trofast og robust traktor pløye seg gjennom vannmassene.

Da fikk Siri Skistad lånt en gummibåt. Slik hentet hun og sambygding Marit Helgerud fire elever fra Sokna skole. Guro og Håvard Hagen, og Emma og Emil Bråten syntes slett ikke den alternative transporten var så verst, der de satt relativt avslappet mens Siri Skistad rodde dem trygt hjemover.

– Jeg synes dette er bra. Jeg vil kjøre båt! sier hun begeistret.

Når Siri Skistad har rodd ungdommene hjem i to puljer, fortsetter ferden med traktor. For selv om «bare» 100 meter av veien ligger under vann, er resten av den private veien i relativt dårlig forfatning, med dype spor. Ikke egnet for personbiler.

Derfor må de kjøre resten av turen med traktor.

Høyballer under vann på Veme.

Høyballer under vann på Veme. Foto:

Ikke første gang

Dette er ikke første gang Siri Skistad og naboene må må ty til utradisjonell skoletransport.

– Veien har vært under vann mange ganger før. Det er mulig å gjøre noe med det, da må veien heves, men det blir i så fall kostbart. Vi skal ha et veimøte på søndag og snakke om det, sier Skistad.

Hun har bodd på stedet siden 1996. Den verste flommen hun har opplevd var i oktober 2000, da måtte hun kjøre skolebarn med båt for å få dem på skolen.

I 2007 måtte åtte barn ros til barnehage og skole.

God hjelp i hverandre

Siri Skistad sier at barna i Kittilsbykroken synes situasjonen er både spennende og skummel.

De voksne er gode på å planlegge, og hjelper hverandre slik at virkningene av flommen blir minst mulig.

– Logistikken er god, forsikrer Skistad.

LES OGSÅ: Riksvei 7 stengt mellom Ørgenvika og Gulsvik

  Sjekk lokalt værvarsel

  Værvarselet leveres av Meteorologisk institutt.

  Hønefoss

  Jevnaker

  Sokna

  Tyristrand

  Hole

  Sollihøgda

  Nes i Ådal

  Artikkeltags