Flere søker om lån for å kjøpe båt, men de fleste har krympet planene både i kroner og antall fot.

– Antall lånesøknader har gått opp med åtte prosent siden i fjor, men gjennomsnittlig lånebeløp har sunket med 90 000 kroner, til 350 000, sier soussjef Mette Kjærsund i Elcon Santander, som finansierer drøyt 2000 båtkjøp årlig.

Snittprisen kundene totalt tenker å investere i båten er om lag en halv million, mot 650 000 i 2008.

– Båttype varierer veldig, men hovedvekten ligger på båter under ti meter, sier Mette Kjærsund.

Det er nesten bare menn som låner til båt, viser statistikken fra Elcon Santander. Hovedtyngden av lånsøkerne er mellom 35 og 50 år gamle og har en gjennomsnittsinntekt godt over middels. Mange tjener mer enn 500 000 kroner i året.

Tendensene bekreftes av båtforhandlerne. Halvveis ut i 2009 ser året ut til å bli bedre enn bransjen fryktet for noen måneder siden, men det er best fart i markedet for mindre og rimeligere båter.

Mer forsiktige

– Førstevalget blant dem som handler hos oss er en 19 fots motorbåt til 275 000 kroner. Slike båter selger vi rundt 100 av i året, sier Terje Bakken, daglig leder i Bakken Motor AS i Drammen.

De fleste som kommer for å kikke på båt har nok minst like mye penger å rutte med som i fjor, men de er jevnt over mer forsiktige med å bruke dem, tror Bakken

– Folk vil ha noe mindre motor og mindre utstyr enn før. Opp til 20 fot er markedet knallbra for tiden. Det er stor etterspørsel etter skjærgårdsjeeper og daycruisere med prislapp inntil 350 000 kroner, sier han.

Hos Heitmann Marin AS i Drøbak, der snittprisen på nye båter ligger godt over en million kroner, merkes trendskiftet blant båtkjøperne. Firmaet er ledende innen eksklusive seilbåter.

Høy eurokurs

– For nyere bruktbåter går det ganske bra. Men antall nye båter blir nok bortimot halvvert i år i forhold til de siste sesongene, og vi er fortsatt spent på hvordan fremtiden ser ut, sier daglig leder Peter Heitmann.

Valutautviklingen er et av de største usikkerhetsmomentene.

– Når vi importerer betaler vi jo i euro. Prisen inn til oss som forhandler har økt med over ti prosent det siste året på grunn av dette, sier Heitmann.

Finn.no, som er landets største markedsplass på nett, har for tiden drøyt 11 000 båter til salgs. Det er cirka åtte prosent flere enn på samme tid i fjor.

– Rundt 740 000 unike brukere var inne og kikket på båt i mai i år. Det er rundt 25 prosent flere enn i fjor, så det er tydelig at interessen er stor, sier salgssjef Odd Doknæs i Finn.no.