– Nå har det kommet en ny type voks som vi spyler på de utsatte veggene. Den usynlige voksen som holder i fem år uten å miste sin virkning, gjør at vi enkelt kan spyle bort taggingen med vann uten bruk av kjemikalier, neste gang veggen blir utsatt for samme type hærverk, forteller Kesgin.
Voksen som kan brukes på både tre og mur uten å skade underlaget, har gitt svært gode resultater der den har blitt brukt.
Store deler av Resep Kesgins arbeidsdag går med til å reise rundt på store deler av Østlandet for å fjerne tagging. En jobb han utfører for både kommuner, Statens vegvesen og private.
Ringerikes Blad møter Kesgin mens han på oppdrag for Ringerike kommune er i full sving med å fjerne skjemmende tagging på Hov ungdomsskole.
Ikke enkelt
– Hønefoss er heldigvis ikke blant de byer som er mest plaget av tagging, men det forekommer dessverre en del av det også her, forteller Kesgin.
– Tagging er dyrt for både kommuner og private gårdeiere, fordi det koster å få fjernet det på en skikkelig måte. Og selv om jeg tjener penger på fjerning mener jeg at tagging er hærverk og derfor må bekjempes, sier han.
I følge Kesgin er det viktig å fjerne taggingen så fort som mulig. Fordi det viser seg at tagging som blir stående svært ofte fører til mer tagging.
Samtidig påstår han at det ikke er så enkelt som det kan høres ut å få det fjernet på en forsvarlig måte.
– Man skal vite hva man gjør når man fjerner tagging, påstår han. Selv har han spesialutdannelse i det å fjerne uønskede skriblerier og tegninger fra offentlige og private vegger.
Blir anmeldt
Ifølge Kesgin er det ikke bare å løs på den uønskede taggingen uten å vite hva man skal fjerne. Han hevder mange som har prøvd å fjerne tagging fra sine egene bygninger har oppdaget at også underlaget har forsvunnet sammen med taggingen.
– Det første vi gjør når vi kommer til en vegg som er tagget på, er at vi tar bilde. Det er fordi vi anmelder all tagging og selv om politiet ikke får gjort noe der og da blir bildene registrert slik at de kan brukes som bevis ved en senere anledning. Deretter undersøker vi hva slags type maling taggerne har brukt. Så smører vi på kjemikalier som er tilpasset den typen maling. Og vi bruker kun stoffer som ikke er skadelige for naturen, hevder han.
Etter at kjemikaliene har fått virke en tid går Kesgin løs på veggen med høytrykksspyler.
Etter en runde med kokende vann som spyles på med 400 bars trykk, renner taggingen etter en kort stund nedover veggen.
– Nå er det bare å håpe at skolen heretter får stå i fred uten å bli tilgriset, sier han.
Kesgin mener et middel mot tagging er å plante halvhøye busker foran utsatte vegger.
– Taggerne gidder sjelden å tagge der det ikke synes, sier han.