Gå til sidens hovedinnhold

Fjerner mat med listeria-risiko

Artikkelen er over 13 år gammel

Ringerike sykehus fjerner en rekke matvarer fra menyen, etter listeriautbruddet på Rikshospitalet.

- Sykehuset har fulgt saken rundt listeriautbruddet og konsekvensene dette har fått for pasienter ved Rikshospitalet HF. Ringerike sykehus treffer nå tiltak for å forhindre at noe lignende skal kunne skje her, opplyser informasjonskonsulent Tone Reneflot Thoresen.

Flere døde

Fem pasienter har mistet livet etter å ha blitt smittet av listeria-bakterien på Rikshospitalet. Senest denne uken kom det fram at et ufødt tvillingpar døde, etter at moren hadde spist mykost under et sykehusopphold. I alt har 15 pasienter blitt syke av bakterien.

Listeria smitter i hovedsak gjennom næringsmidler, spesielt kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid, som spises uten videre varmebehandling.

Følgende matvarer blir nå fjernet fra Ringerike sykehus med umiddelbar virkning:

  • Ost og rømme av upasteurisert melk
  • Bløte oster (brie, camembert, blåmuggost etc.) både av pasteurisert og upasteurisert melk
  • Rå fiskeprodukter (inkludert sushi og gravet fisk)
  • Røkt fisk
  • Rakefisk
  • Rått kjøtt
  • Spirer

En rapport fra Rikshospitalets Ernærings og kostholdskomite konkluderer med at disse produktene ikke bør serveres pasienter.

Legges til grunn

- En del av disse produktene er ikke i bruk ved Ringerike sykehus. Hele listen legges allikevel til grunn for sykehusets matpolitikk. Det er gått ut melding til alle avdelinger i sykehuset om at alle slike matvarer skal fjernes omgående, skriver Renflot Thoresen i en pressemelding.