Politiet skal etterforske norsk «gjeddemafia»

Her er gjedda som ble fanget i Søndre park i Hønefoss. Utsetting av gjedde er et problem flere steder i landet.

Her er gjedda som ble fanget i Søndre park i Hønefoss. Utsetting av gjedde er et problem flere steder i landet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Politiet skal etterforske det fiskeforvaltere mistenker er organisert ulovlig utsetting av gjedde flere steder i landet.

DEL

Det er fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag som bruker uttrykket «gjeddemafia».

– Jeg frykter at det er en gjeng som er fanatisk opptatt av å fiske stor gjedde. Derfor kaller jeg det «gjeddemafia». Jeg vet ikke hvor de holder til eller hvem de er. Men det er noe mystisk med dette, sier Rikstad til NRK.

Også i Hønefoss

Nylig satte noen ut en gjedde i Søndre park i Hønefoss, noe som førte til at dammen måtte tømmes fordi gjedda måtte fanges. Den kunne nemlig utryddet salamanderne.

Gjedda ble fanget 5. juli.

Rovfisken blir stadig satt ut ulovlig flere steder i Norge, og det er fangsten av to gjedder i drikkevannskilden Hovdalsvatnet på Frosta i Nord-Trøndelag i forrige uke som får Rikstad til å reagere.

Kriminalitet

Han understreker at dette er ulovlig og regnes som miljøkriminalitet.

– Vi liker svært dårlig at den spres. Gjedda kan faktisk beite seg ut av en innsjø, for det blir ikke mat igjen til slutt, sier han.

Natur – og miljøkoordinator i Trøndelag politidistrikt, Vidar Sunde, som leder etterforskningen etter «gjeddemafiaen», bekrefter at politiet ser alvorlig på dette og peker på at man risikerer opptil tre års fengsel for utsetting av ulovlige arter.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har utlovet dusør for opplysninger som fører til at det blir avslørt hvem som står bak utsettingen.

Artikkeltags