Film om Utøya flytter fokus tilbake til ofrene

ET ÆRLIG BILDE: – Filmen er virkelighetsnær og brutal, men ikke spekulativ, som mange av oss fryktet, sier Lisbeth Røyneland, leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli.

ET ÆRLIG BILDE: – Filmen er virkelighetsnær og brutal, men ikke spekulativ, som mange av oss fryktet, sier Lisbeth Røyneland, leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

– Utøya-filmen er en påkjenning for de berørte, men mange er også glade for at fokus nå kommer tilbake til ofrene, sier leder av støttegruppen Lisbeth Røyneland.

DEL

I år og neste år kommer det til sammen tre filmer og én TV-serie som dramatiserer terrorangrepet mot AUFs sommerleir på Utøya 22. juli 2011.

Først ute er Erik Poppes film «Utøya 22. juli» som vises i hovedkonkurransen under den internasjonale filmfestivalen i Berlin 19. februar, og som har norgespremiere 9. mars. Poppe og skuespillerne presenterer filmen på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

Filmen er basert på vitneskildringer og fakta, men karakterer og enkeltopplevelser er oppdiktet i filmen. Filmens hovedperson er 18 år gamle Kaia, som kommer bort fra lillesøsteren sin under angrepet. I letingen etter søsteren kommer hun over ungdommer som har ulike strategier for å overleve. Noen klarer det, andre ikke, heter det i beskrivelsen av filmen. Skuespillerne er hovedsakelig amatører.

LES OGSÅ: Støttegruppen med råd til berørte som vurderer å se 22. juli-filmer 

Viser brutaliteten

– Filmen er virkelighetsnær og brutal, men ikke spekulativ, som mange av oss fryktet, sier lederen av Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene, Lisbeth Røyneland, til NTB. Datteren Synne (18) var en av de 69 som ble drept på øya.

Filmselskapet har hatt tett kontakt med etterlatte og overlevende underveis i prosessen, og berørte har fått tilbud om å se filmen i forkant. Egne forhåndsvisninger med helsepersonell og frivillige fra Røde Kors til stede og med tilbud om samtaler i etterkant, har vært arrangert over hele landet av støttegruppens fylkeslag.

LES OGSÅ: Blir ikke lukket filmvisning i Hønefoss 

Røyneland sier mange av ungdommene som overlevde Utøya, har uttrykt at de er glade for at filmen viser hvor brutal hendelsen faktisk var, og at det var et politisk motivert terrorangrep.

– Det er mange som kanskje har fått høre at de nå må komme seg videre og glemme det som hendte. Ved at filmen er så ærlig og virkelighetsnær, kan den kanskje gi en bedre forståelse av hvorfor det er vanskelig, sier Røyneland.

Flere filmer

Ytterligere to filmer om Utøya kommer i løpet av 2018. Den britiske stjerneregissøren Paul Greengrass' film «Norway» er ventet i løpet av våren. Den er basert på Åsne Seierstads roman «En av oss» og vever sammen tre ulike historier knyttet til 22. juli. Filmen «Reconstructing Utøya» av den svenske regissøren Carl Javér omtales som en prosessdrevet dokumentar som forteller historiene om fem unge som overlevde massakren på Utøya. Filmen skal etter planen bli lansert til høsten.

I tillegg jobber Sara Johnsen og Pål Sletaune med TV-serien «22. juli», som handler om mennesker som gjennom sitt arbeid blir berørt av terroren. Det er planlagt seks episoder med oppstart høsten 2019.

Delte meninger

Røyneland sier meningene er svært delte blant de berørte om det er riktig å lage filmer og TV-serier om angrepet så kort tid etter.

– I støttegruppen har vi hele spekteret av meninger. Fra dem som ønsker at historien skal fortelles, til dem som mener det er altfor tidlig og at det burde ha gått minst ti-tjue år, forteller hun.

Utøya-overlevende Kent Rune Pedersen er blant dem som i kronikks form har tatt avstand fra filmen. «Erik Poppe lager underholdning av mitt livs mareritt», skriver han på NRK Ytring.

Røyneland sier mange andre berørte mener historien må fortelles, og at de er glade for at filmene gjør at oppmerksomheten kommer tilbake til de etterlatte og de overlevende, etter år med fokus på gjerningsmannen Anders Behring Breivik og tøffe runder knyttet til plasseringen av de nasjonale minnestedene.

(©NTB)

Fakta om kommende filmer om Utøya-terroren

Tre filmer og en TV-serie om terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011 er ventet i løpet av 2018 og 2019:

  • «Utøya 22. juli», dramafilm av Erik Poppe. Norsk premiere 9. mars 2018. Manus er skrevet av Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig. Alle historiene er fiktive, men basert på de overlevendes historier. Filmen følger hovedpersonen Kaja (18) som leter etter lillesøsteren sin under angrepet. Filmen er tatt ut til hovedprogrammet til den internasjonale filmfestivalen i Berlin.
  • «Norway», dramafilm av den britiske regissøren Paul Greengrass. Ventet premiere våren 2018. Netflix har sikret seg rettighetene. Filmen er basert på forfatteren Åsne Seierstads bok «En av oss». Filmen følger tre sammenvevde historier – om overlevende som forsøker å gjenoppbygge sine liv, om Norges politiske ledelse som forsøker å styre landet gjennom krisen, og om terroristens advokater. Anders Danielsen Lie spiller rollen som terroristen.
  • «Reconstructing Utøya», dokumentarfilm av den svenske regissøren Carl Javér. Forventet premiere høsten 2018. Forteller historier om fem unge som overlevde massakren på Utøya. Gjennom rekonstruksjon i studio og ved hjelp av en gruppe unge deltakere vil de overlevende vise hvordan de klarte å overleve.
  • «22. juli», dramaserie regissert av Sara Johansen og Pål Sletaune. Ventet premiere på NRK høsten 2019. Dramaserien vil handle om mennesker som gjennom sitt arbeid ble berørt av terroren. Det er planlagt seks episoder.

Artikkeltags