Gå til sidens hovedinnhold

Fikk nei til valgfritt sidemål

Artikkelen er over 10 år gammel

Utdanningsdirektoratet har sagt nei til en søknad om valgfritt sidemål i den videregående skolen. Det skuffet Buskerud Unge Høyre-leder Christoffer A. Wand

Holeværingen er veldig misfornøyd med at Utdanningsdirektoratet har sagt nei til en søknad om valgfritt sidemål i videregående skole. Direktoratet henviser til at Opplæringsloven ikke gir noen mulighet til fritak.

– Jeg mener kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) er en skolediktator. I denne saken overkjører hun ønskene til elevene, lærerne og politikerne. Vi har samlet inn over 1.000 underskrifter på skolene for å få valgfritt sidemål. I et annet initiativ har over 600 norsklærere krevd at sidemålet blir valgfritt. Dette er et godt initiativ, men her setter Halvorsen ideologi framfor hensynet til elevene, mener Wand.

LES OGSÅ: - Sidemål må vekk fra skolen

Han understreker at han ikke ser på Halvorsen som en diktator i tradisjonell forstand, men at han synes statsråden overkjører elevene og faglige råd i denne saken.

Valgfritt sidemål har lenge vært en kampsak for Unge Høyre og partiet fikk med seg et flertall i fylkestinget på å søke om en prøveordning der sidemål er valgfritt.

– En av fem elever går ut av skolen uten å kunne lese og skrive. Det er veldig viktig at vi kan konsentrere oss om hovedmålet og bruke mer tid på det slik at elevene lærer å lese og skrive, sier han.

Wand understreker at elevene fortsatt skal lære det språk- og kulturhistoriske om nynorsk, men mener elevene bør slippe å pugge nynorske verb.

– Opplæringsloven må endres. Det er ikke riktig å tvinge nynorsk ned over elevene. Det er ødeleggende for motivasjonen og kan ødelegge for hele norskfaget, sier Wand.