Gå til sidens hovedinnhold

Sandum fikk svar fra Solvik-Olsen: Lover ikke oppstart i 2021

Artikkelen er over 3 år gammel

Anne Sandum (Ap) fikk ikke svaret hun ønsket seg fra Ketil Solvik-Olsen i Stortinget. Men samferdselsministeren peker på at Ringeriksbanen og E16 er fullfinansiert i Nasjonal transportplan.

Etter at statsbudsjettet ble lagt fram reagerte Sandum på formuleringen «mulig oppstart i 2021/22» om Ringeriksbanen og E16. Derfor stilte hun et spørsmål til statsråd Ketil Solvik-Olsen da hun møtte som vararepresentant i Stortinget.

Slik lød spørsmålet hennes:

– 19. juni 2017 behandlet Stortinget regjeringens forslag til nasjonal transportplan 2018–2029. Stortingets flertall la til grunn at oppstart av Ringeriksbanen skulle skje i 2021. Kan statsråden bekrefte at oppstart 2021 fortsatt står ved lag og vil bli gjennomført i tråd med Stortingets forutsetninger?

Frykter Inter-city-kutt

Sandum begrunnet spørsmålet med at flere representanter for regjeringspartiene hadde sagt ved flere anledninger at de står fast på byggestart i 2021. Samtidig har Sandum sett at NSB-sjefen i slutten av september oppfordret til å gjøre omprioriteringer i NTP til fordel for vedlikehold, og på bekostning av Inter-City-utbygging. Ringeriksbanen er en del av Inter City-nettverket.

Derfor ønsket hun seg en forsikring fra Solvik-Olsen på at løftet om oppstart i 2021 står ved lag.

LES OGSÅ: Prosjektleder: – Nok penger til å bli ferdig med planen i tide

– Fullfinansiert

Her er svaret fra Solvik-Olsen:

– Ringeriksbanen er et viktig jernbaneprosjekt som vil knytte bolig- og arbeidsmarkedet på Ringerike tettere sammen med Oslo-området. I tillegg vil banen gi en betydelig reisetidsreduksjon for reisende med tog mellom Oslo og Bergen og de mellomliggende stasjonene. Regjeringen har derfor prioritert å komme i gang med byggingen av Ringeriksbanen.

– I Nasjonal transportplan 2018–2029 er prosjektet fullfinansiert, i motsetning til i transportplanen som den rødgrønne regjeringen la fram, hvor prosjektet var omtalt, men ikke finansiert. I statsbudsjettet for 2018, som ble lagt fram 12. oktober, foreslår regjeringen å sette av 576 mill. kr til å videreføre planleggingen av Ringeriksbanen og E16 Høgkastet-Hønefoss. Med det følger vi opp den tidsplan som ligger til grunn i NTP 2018-29, skriver Solvik-Olsen.

LES OGSÅ: Banevokterne er glade for mye penger, men skuffet over usikkerhet rundt oppstarten

– Brukte ikke anledningen

Sandum er ikke fornøyd med svaret fra Solvik-Olsen:

– Her hadde han en god anledning til å slå fast 2021, men det gjør han ikke. Han viser blant annet til statsbudsjettet for 2018 i svaret, og der står det 2021/22, sier Anne Sandum.

Kommentarer til denne saken