Ifølge bransjen vil den nye rapporten, som innføres 1. januar 2015, føre til langt færre tvister om boligsalg.

Les også: Mange vil lære om bolig

- Fra og med denne datoen skal eiendomsmeglerne anbefale boligsalgsrapport ved all kjøp og salg av brukt eiendom, forteller Rune Karlsen, fagsjef i NITO Takst.

- Ifølge forsikringsselskapene ender nærmere ett av fem boligkjøp i tvist. Erfaringer fra pilotprosjekter flere steder i landet med boligsalgsrapport, tyder på at antall tvister vil gå betydelig ned.

Les også: Nå kommer salgsrapporten

Boligsalgsrapporten er en grundigere gjennomgang av boligen med tanke på å avdekke boligens tekniske tilstand. Den utarbeides etter at takstmannen har gjennomgått boligen etter en detaljert sjekkliste, samt at boligeier har fylt ut et egenerklæringsskjema.

- Boligsalgsrapporten innebærer blant annet at takstmannen skal gå inn i konstruksjonene i boligen. Det er helt nødvendig for å gi et mer fullstendig bilde av boligen, samtidig som det stiller strengere krav til takstmannens kompetanse, sier Karslen.

- Vi i NITO Takst satser derfor tungt på opplæring fram mot lansering.

Les også: Kjøper (nesten) usett

Bak boligsalgsrapporten står en samlet bransje med takst- og eiendomsmeglerbransjen, forbrukerrådet med flere.

NITO Takst er Norges største organisasjon for takstingeniører. Medlemmene har minimum byggeteknisk ingeniørutdanning og/eller mesterbrev, samt lang og bred erfaring innenfor byggetekniske fag. (ANB)