Den første gangen hun skulle på dagsenter, var Astrid Messel nervøs, og gruet seg. Slik var det bare den første gangen.

– Selv om jeg er hønefossjente, kjente jeg ingen her, og jeg gruet meg. Nå kjenner jeg de fleste, og synes det er ille når jeg ikke skal hit, sier Messel. Hun gir gjerne ros til både ansatte og brukere av tilbudet på Austjord.

– Jeg har følt meg velkommen fra første stund, og alle er veldig positive, sier hun.

– Vi går turer, vi kan sitte ute og nyte sola, vi kan trene på treningsrommet, og fremfor alt treffer vi andre her. Det er veldig sosialt og hyggelig, sier hun.

Får transport

Astrid Messel er på senteret tre dager i uka. Hun får transport både til og fra senteret, og synes tilbudet er helt strålende. Dyrt er det heller ikke, ifølge henne.

– Dette er noe det virkelig er bruk for, og som det kunne vært enda mer av. Om noen gruer seg for dette, er det bare å komme. Du blir veldig trygg på det etter hvert, oppfordrer hun.

Kjell Prestrud synes også det er hyggelig å komme til dagsenteret.

– Det er veldig bra her, og kanskje mer egnet enn det var på Norderhovhjemmet, sier han.

– Det er flatt og fint å gå turer. Jeg tror tilbud som dette er viktig for dem som sitter alene, og som har hjemmehjelpen som eneste ventil. Om det bare er snakk om å spille kort eller prate litt, er det likevel viktig å få komme hit, tror han.

Snorklipping

Prestrud berømmer også lederen ved senteret.

– Mette Bjerkesmoen er en veldig dyktig bestyrer – utadvendt og dyktig til å løse ting på kort varsel, sier han.

Og nettopp Mette Bjerkesmoen var den som tok imot både rådmann og varaordfører, samt andre som har vært med på å få senteret i orden etter flyttingen fra Norderhovhjemmet. Det var både snorklipping og marsipankake på menyen denne dagen.

– Det er tildelingskontoret som gir deg plass ved tilbudet. Vi driver mye med forebygging, og det er gjerne de pårørende som først ser behovet. Og noen ser at naboer får tilbudet. Det er bare å søke, og så får man tildelt plass når det blir ledig, sier hun.

Turer i nærområdet

På Austjord er det godt lagt til rette for turer i nærområdet, og man disponerer også en stor og fin gymsal. Der er blant annet sittedans en populær aktivitet. Ute planlegges det en flott turløype etter hvert.

– Dette er enda en grunn til å være stolt over Austjord, sa varaordfører Dag Henaug før han klippet snoren.

– Her har vi lokaler på 600 kvadratmeter på én flate. Mange syntes det var fint på Norderhov, men vi håper dere synes det er bra her også, sa han til de omkring 40 brukerne som var til stede.

Forebygger ensomhet

– Ensomhet er et stort samfunnsproblem. Vi kan legge til rette for gode arenaer hvor folk kan møtes, sa kommunalsjef Christine Bråthen.

Selv om senteret er godt i gang med driften, har det fortsatt ikke fått noe godt navn. Mette Bjerkesmoen tar gjerne imot gode forslag til hva dagsenteret kan hete.

– Send inn ditt forslag, så setter vi sammen en jury som plukker ut det beste navnet, sier Mette Bjerkesmoen.