I dag etableres Buskerud elbilforening

SAMLER ELBIL-EIERE: Leder i Buskerud elbilforening, Ståle Frydenlund, vil jobbe for at elbil-eiere skal få et ord med i laget.

SAMLER ELBIL-EIERE: Leder i Buskerud elbilforening, Ståle Frydenlund, vil jobbe for at elbil-eiere skal få et ord med i laget. Foto:

Av

Torsdag etableres endelig Buskerud elbilforening, og målet er klart: Gjøre livet bedre for fylkets stadig flere elbilister – både i byene og på landet.

DEL

Markedsandelen for elbiler i Buskerud er så langt i år 22,5 prosent, litt lavere enn landsgjennomsnittet (26,4) for førstegangsregistrerte elbiler. Samtidig er folk i Buskerud mer opptatt av hybridbiler enn landet som helhet.

– Nullutslippsbiler skal utgjøre 100 prosent av nybilsalget innen 2025, og det krever en stor innsats å nå dit, sier drammenser og seniorrådgiver i Norsk elbilforening, Ståle Frydenlund.

Norsk elbilforening har i dag over 60.000 medlemmer, hvorav 3.643 er bosatt i Buskerud.

Torsdag kveld arrangeres oppstartsmøtet på Gulskogen i Drammen. Det viktigste med etableringen er å skape en lokal møteplass for utveksling av erfaringer og innspill.

– Tydelige og kunnskapsrike stemmer bidrar til folkeopplysning og lokalpolitikk. Vi har gode erfaringer med våre lokalforeninger fra landets øvrige fylker, og det er tross alt lokalt man vet best hva som fungerer bra – og ikke, sier Frydenlund.

LES OGSÅ: Nesten ingen velger dette lenger

Etterlyser bedre lademuligheter

En fjerdedel av foreningens medlemmer i Buskerud sier de er misfornøyd eller svært misfornøyd med ladetilbudet der de bor, ifølge Norsk elbilforenings årlige spørreundersøkelse (Elbilisten 2018).

- Det er viktig for oss å få oversikt over hvor skoen trykker mest, og hvor elbilistene synes det fungerer bra. Slik kan vi påvirke til å sette inn ressursene på rett sted, sier Frydenlund.

I undersøkelsen kom det også fram at flere i Buskerud har latt elbilen stå på grunn av manglende tilhengerfeste enn landsgjennomsnittet, og 41 prosent oppgir også at de kjører mer enn 60 kilometer om dagen.

– Det er klart mer enn landsgjennomsnittet på 25 prosent, sier Frydenlund.

Engasjerer

Én aktuell pågående sak er utarbeidelse av nye parkeringsregler for Drammen, med høringsfrist 25. september.

Her er det foreslått halv pris for elbiler, i tråd med ny nasjonal regel. Som i øvrige saker av denne typen landet over, har Norsk elbilforening et ord med i laget. Lignende strategier skal legges for andre byer.

– Det blir avgjørende å følge opp at kommunene gjør jobben de er satt til gjennom parkeringsforskriften. Viktigst for oss er at den skal sikre tilgang til lading på offentlige parkeringsplasser, og her har Buskerud-byene mye å gå på, sier Frydenlund.

Elbilenes topp 5 på Buskerud-veiene (30. juni 2018*)

1. Nissan LEAF: 1.643

2. Volkswagen e-Golf: 1.074

3. Tesla Model S: 943

4. BMW i3: 672

5. Kia Soul: 630

Totalt var det registrert 7.052 elbiler i Buskerud.

Kilde: Motorvognregisteret

Artikkeltags