Kan ikke garantere at info fra Eggemoen om norske borgere ikke lagres

Eggemoen lyttestasjon, nato, spionering, cyberforsvaret, cyber-forsvaret. Foto: 1881

Eggemoen lyttestasjon, nato, spionering, cyberforsvaret, cyber-forsvaret. Foto: 1881 Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kan ikke garantere at Etterretningstjenesten ikke har samlet inn og lagret informasjon om norske borgere i Norge.

DEL

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sendte i begynnelsen av måneden brev til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) med tre spørsmål knyttet til satellittovervåkingsbasen på Eggemoen utenfor Hønefoss.

Et av spørsmålene var hvorvidt ministeren kan garantere at det ikke foregår overvåking av norske borgere i regi av Etterretningstjenesten.

I svaret sitt skriver Bakke-Jensen at det ikke er mulig «å garantere for at innsamling og lagring av informasjon om norske borgere ikke har funnet sted», skriver NRK.

Han skriver også at det er umulig å filtrere vekk informasjon om nordmenn i de enorme mengdene med metadata som E-tjenesten lagrer og at det ikke er noen som bryter noen lover.

– Jeg synes det er spesielt at forsvarsministeren ikke kan garantere at E-tjenesten opererer innenfor loven, altså at man ikke skal samle inn informasjon om nordmenn i Norge, sier Torgeir Knag Fylkesnes som er SVs medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Komiteen har sitt neste møte på tirsdag der forsvarsministerens svarbrev trolig blir tema.

LES OGSÅ: E-tjenesten får kritikk for mulig brudd på loven

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.