Gå til sidens hovedinnhold

Politikerne sier nei til bompenger – foreløpig

Artikkelen er over 5 år gammel

Formannskapet sier nei til at det skal betales bompenger på lokalveiene i Jevnaker, men i kommunestyret blir det trolig et annet utfall.

I formannskapet valgte SV og Fremskrittspartiet og Miljøpartiet De Grønne å gå imot bompengeløsningen Statens vegvesen anbefaler. Partiene vil bare godta bomstasjon på ny E16.

Arbeiderpartiet og Høyre mener man må godta bompenger også på eksisterende vei for å få ny vei og stemte for en bompengeløsning.

Vi fulgte møtet direkte:

Knepent flertall

Dermed ble stemmetallet i formannskapet så knapt som fire mot tre mot bompengeløsningen, men det er små marginer. Hadde Senterpartiets Harald Antonsen møtt i formannskapet i stedet for vara Miriam Tessem Strøm (MDG) ville formannskapets flertall ha akseptert bompengeløsningen.

Dermed er det trolig liten grunn til å juble veldig høyt for bompengemotstanderne.

I kommunestyret i morgen blir det etter all sannsynlighet likevel flertall for bompenger.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal ha inngått en avtale om bompengeløsning og i formannskapet gjorde Høyre det også klart at de vil gå inn for bompenger fordi de så sterkt ønsker ny vei. Hvis partiene står fast på sitt blir det dermed et ganske solid flertall for en bompengeløsning.

Lavere tak

Aps Morten Lafton fremmet et forslag i formannskapet som ble nedstemt her, men trolig vedtas i kommunestyret.

Her er det foreslått flere nye endringer.

– Vi ønsker at det skal settes et passeringstak på 30 passeringer per måned per kjøretøy og at passeringer etter dette skal være gratis. Dessuten vil vi at passeringstaket skal gjelde samlet for alle fire bommene i systemet. På den måten mener vi belastningen blir mindre for innbyggerne, sa han om avtalen som er inngått mellom Ap og Senterpartiet.

Det legges også opp til 10 prosent rabatt for elektronisk brikke. Hvis en tar utgangspunkt i 20 kroner i bomtakst for kjøring på lokalvei (dagens vei) blir dermed totalsummen per bil 600 kroner i måneden, inkludert rabatten blir summen 540 kroner. Arbeiderpartiet er tydelig på at ingen innbyggere i Jevnaker kommune skal betale bomavgifter for å ferdes innad i kommunen.

Selve debatten var preget av tidligere argumenter. Motstanderne mener at belastningen blir for høy for Jevnakers innbyggere. Tilhengerne mener fordelen med ny vei er så stor at man kan godta bompenger.

Kommentarer til denne saken