Verdens diabetesdag markeres torsdag

Av
DEL

Barn med diabetes har oftere syreforgiftning. Det skriver Diabetesforbundet i en pressemelding.

Torild Skrivarhaug, leder for Barnediabetesregisteret sier at tallene har økt og er bekymringsfullt høye.

Diabetesforbundet markerer derfor Verdens diabetesdag med folkeopplysning om diabetes type 1.

Barnediabetesregisterets årlige rapport ble lagt frem i oktober. Data fra 2018 viser at når barn og unge kommer på sykehuset for første gang med oppdaget diabetes type 1 er det 28 % som har syreforgiftning. I forrige rapport var tallet 24%. Syreforgiftning skjer når blodsukkeret er veldig høyt og man har alvorlig insulinmangel. Uten behandling vil man raskt blir alvorlig syk med bevisstløshet.

─ Dette sier ingenting om kvaliteten på sykehusene, men kan si noe om oppmerksomheten og kunnskapen om type 1 diabetes i primærhelsetjenesten og hos befolkningen, sier Toril Skrivarhaug.

Diabetesforbundets markering av Verdens diabetesdag går under tittelen «Diabetes – ingen sukkersykdom».

Vi i lokallaget Diabetesforbundet Ringerike markerer dagen ved en stand på Apoteket i Sentrumskvartalet. Dette gjør vi for å øke kunnskapen om symptomer ved diabetes i vårt lokalsamfunn.

Generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, sier seg enig med Skrivarhaug i at det er svært bekymringsverdig at stadig flere barn får syreforgiftning.

─ Syreforgiftning krever akutt behandling i form av innleggelse. Opplevelsen skremmer foreldre og barn. Det påvirker livskvaliteten og gir negative følelser knyttet til diabetes. Dessuten er det veldig ressurskrevende for helsevesenet, sier Allgot.

I dag markeres Verdens Diabetesdag over hele verden. Vi vil bruke dagen til å spre kunnskap om sykdommen. Bli med på markeringen og slå ring om diabetes!

Artikkeltags