Helt fram til onsdag formiddag har du sjanse til å søke brannvesenet i Ringerike om å få tenne opp et sankthansbål.

- Vi gir tillatelse til bålbrenning i år, men da må du søke på forhånd fordi vi må ha navnet på den som skal være ansvarlig for bålbrenningen, sier brannsjef Bjørn Småbråten.

LES OGSÅ: Sankthansfeiring på Haugerstranda

Pass på vinden

- Det er ingen ekstrem skogbrannfare i år, men det kan bli en del vind, så den som er ansvarlig for bålet må passe på dette. Dessuten må man ha tillatelse fra grunneier for å kunne tenne opp et bål, sier brannmesteren.

- Ta med vann

Fram til tirsdag formiddag hadde han gitt rundt ti tillatelser for bålbrenning sankthansaften.

- Det viktigste for den som er ansvarlig for bålbrenningen er å sørge for at bålet er skikkelig slukket når det forlates. Så du må eventuelt ha med deg bøtter med vann. De fleste som har søkt hittil i år skal tenne opp i tilknytning til vann, sier Småbråten.

Han har følgende råd for å tenne opp et sankthansbål:

- Bruk tørre trematerialer som ikke inneholder brannfarlige stoffer. Ikke bruk tre med maling, plast, gamle bildekk og rivningsmaterialer. Da kan du få skadelig røyk fra bålet. Bålet bør også være på sand eller steingrunn.

- Og det er sikkert mange som skal grille. Da er det veldig viktig å slukke grillkullene ordentlig og ta dem med hjem. Hvert år har vi hatt branner i søppelkontainere som skyldes grillkull og ikke minst engangsgriller, som blir enormt varme.

- Folk slukker ikke godt nok og så blir det liggende og ulme nede i kontaineren til det tar full fyr. Og må vi rykke ut for å slukke, kommer gjerne politiet også og de nøler ikke med å bøtelegge.

5.000 i bot

Å fyre opp sankthansbål uten tillatelse fra brannvesenet kan bli en dyr affære med bøter på 5.000 kroner, forteller politiet i Hønefoss.

Det er blitt mange færre sankthansbål i forhold til noen år tilbake, hvor det kunne være tett i tett med bål rundt vann og fjorder.

- Nei, det er ikke sånn som det var. Jeg tror ikke folk feirer sankthans like mye som før, sier brannsjefen.

Onsdag spår yr.no nydelig vær i Ringerike med 20 grader og lett overskyet på formiddagen og strålende sol fra skyfri himmel og 23 varmegrader på ettermiddagen.