Gå til sidens hovedinnhold

- Det så ut som en krigssone

Artikkelen er over 9 år gammel

- De lå mellom bena våre, forteller André Skeie fra Hønefoss, som berget flere hardt skadde og sårede ungdommer vekk fra Utøya i denne båten. Mange lokale hjalp til i leteaksjonen i går kveld.

André Skeie og kameraten fra Hønefoss satt i bilen da de fikk melding om det som skjedde på Storøya.

- Vi var sikre på at dette var en skøyerstrek, sier Skeie.

LES OGSÅ: Hentet vettskremte unge

Sjokkerende syn

Han har båt ved storhavna på Røyse. De kjørte dit og dro ut for å se om det var noe i det som ble fortalt på radion. Da de kom inn med båten var det et sjokkerende syn som ventet dem på baksiden av øya, ut mot Tyrifjorden.

- Vi så mennesker som gjemte seg i vannkanten, bak steiner og i skogen. Det var kjempe mange der og et tyvetalls personer stod med lite klær på stranda. Det var også folk ute i vannet.

Reddet skadeskutte

Da Skeie og vennen kom enda nærmere land ble alvoret tydeligere.

- Det lå døde mennesker i vannet og de skadde var helt skadeskutte. Vi tenkte det var om å gjøre å få unna så mange som mulig, forteller han.

Det var helt stille i på baksiden av elva.

- Vi kjørte videre mot land og måtte løfte de skadeskutte om bord i båten. I den første runden hadde vi 15-20 personer i båten, de lå mellom bena våre. Flere var hardt såret og blødde mye, forteller han.

På vei til helsepersonellet på den andre siden, der ferga går mellom Utøya og Neslandet, så Skeie flere livløse kropper i vannet.

Som en krigssone

- Det så ut som en krigssone. Da jeg hørte det var meldt om ti savnede senere på kvelden, skjønte jeg raskt at det var snakk om et langt større antall, forteller han.

Ifølge Skeie ble personene med alvorligst skader lagt på båre. Etter klarering ble helsepersonel - to leger og en beredskapsleder - med ut i båten.

- Jeg tror de fikk sjokk av synes som møtte dem på andre siden av øya, forteller Skeie.

Etter runde nummer to ropte legene på ham og kameraten.

- De trengte båten, med fire leger om bord dro vi ut og lette etter sårede. Da de hadde fått klarering fra politiet gikk de i land på Utøya og fortsatte å lete.

Blod i båten

Skeie og kameraten fortsatte letingen til mørket falt på.

- Deretter parkerte vi båten. Den trengte en vask, avslutter Skeie.

Stor innsats lokalt

Ifølge det Ringerikes Blad kjenner til skal flere ha bidratt i redningsaksjonen på Utøya i går kveld. En lokal ung mann som ønsker å være anonym hjalp dykkere ut til stedet i går kveld.

- Jeg har båt og spurte om jeg kunne hjelpe til. I båten fikk vi beskjed om at vi ikke måtte røre de som var i vannet.

Han forteller at dykkerne var rolige og at de senere gikk i land for å hjelpe de overlevende langs strandlinja.