Gå til sidens hovedinnhold

- Det er mye verre enn det som har kommet fram tidligere

Artikkelen er over 6 år gammel

Det sier Kurt Ødemark, som de siste 12 årene har bodd på Kroksund, og sett at algeproblemet I Steinsfjorden har vokst helt ut av kontroll. Det hviler nå mørke skyer over sommerens bade- og båtliv i den populære fjorden.

30. mars i år skrev Ringerikes Blad om Kjell Sundøen, leder i Steinsfjorden Fiskeforening, som var sterkt bekymret for algeveksten i Steinsfjorden.

Nå mener en beboer på Kroksund at situasjonen en betraktelig mer ille enn det som tidligere framkom, og han spør nå hva lokale myndigheter søker å gjøre med problemet.

LES OGSÅ: undefined

Vekker kraftige reaksjoner

– Jeg støtter Kjell Sundøen i hans bekymring over fjordens virkelige tilstand, men det er mye verre enn det som har kommet fram tidligere. Før isen gikk kunne man se et rødt lag av alger, men nå ligger det et bredt belt av noe som ligner på alger langs hele strandkanten ved Kroksund, forteller Kurt Ødemark opprørt.

– Hva får deg til å reagere så sterkt?

– Det har blitt gjort for lite over mange år år. Og hva er medisinen? Jeg har ikke sett fjorden så ille på de 12 årene jeg har bodd her.

– Jeg mener at ordføreren bør ta grep om dette. Her må også ekspertisen og myndighetene på banen. Det holder ikke å si at når det blåser og bølger forsvinner algene ned i "dypet", slik det ble kommentert i media. Algene er jo der allikevel.

Ødemark har sendt fire bilder, alle ble tatt langfredag.

– Hva tenker du det om det du ser?

– Det frister ikke å ta med familien ut for å bade eller sette ut båten her nå, påpeker han.

– Det tar tid å bli slik, og det vil ta tid å få det tilbake til slik det var, mener Ødemark.

LES OGSÅ: Nå skal kloakken i rør

Aksjon Steinsfjorden

Vi treffer ordfører i Hole kommune, Per R. Berger, på telefon. Berger bor også på Kroksund, og uttrykker bekymring for algeveksten i fjorden. Han forteller at problemet har vedvart i årevis, og at kommunen har iverksatt tiltak.

– Mange vil nok huske aksjon Steinsfjorden, et samarbeid mellom Hole og Ringerike,  som ble igangsatt på 90-tallet for å bedre vannkvaliteten. 12 av 13 tiltak er gjennomført, men det som står igjen er å bytte ut KUR-anlegg med vanlige kloakkrør.

Men i følge miljøvernrådgiver Astrid Ehrlinger i Ringerike kommune er det for enkelt å skylde på KUR-anlegg alene, og at anleggene nå skal fases ut ettersom de ikke fungerer godt nok til oppgaven. (Ringerikes Blad 30.mars 2015. Nettutgave)

Det kan derfor være grobunn for å starte en ny aksjon Steinsfjorden, men da trenger Hole kommune hjelp fra folk med rett kunnskap, noe Berger mener de ikke har fått i tilstrekkelig grad:

- Et av hovedproblemene er at forskningsmiljøene ser på fjorden som et laboratorium. Algene i fjorden er et fenomen som vi må få fagfolk og eksperter til å se på, og noe vi ønsker å få bukt med, sier han uten å knytte lovnader til kommentaren.

LES OGSÅ: Fjorden må rengjøres

Kommentarer til denne saken