– Vi vil ikke puttes i en monter, fordi vi er ikke et museum. Vi er en levende industribedrift.

Det sier drifts- og markedsdirektør Kari S. Roll-Matthiesen ved Hadeland Glassverk.

Siden 2009 har det vært jobbet med planene om et nasjonalt glassmuseum på 3.000 kvadratmeter i Jevnaker.

Dette er planer som ledelsen ved glassverket har vært orientert om, men som de ikke hittil har vært involvert i.

– Har vår egen utstilling

– De vil gjerne ha oss med på dette, men vi er veldig usikre på om det er riktig for fremtiden til Hadeland Glassverk. Vi har vår egen utstilling som forteller vår historie fra 1762 og fram til i dag. Det vi er interessert i å vise publikum og hele Norge er at vi er en levende industribedrift. Vi er jo ikke et museum. Vi er ikke noe som var en gang i fortiden, men noe som er høyst levende den dag i dag og også skal være det i fremtiden, sier drifts- og markedsdirektøren.

LES OGSÅ DAGENS LEDER: "MUSEUM PÅ HG"

Omfattende planer

Planene om et glassmuseum, hvor blant andre Jevnaker kommune, regionrådene på Hadeland og i Ringerike og Randsfjordmuseene er med, omfatter også et dokumentasjonssenter for glasshistorie i Norge og skal vise Norges glass- og håndverkshistorie fra 1739 og fram til i dag.

– Vi er veldig opptatt av at glassverket er en levende virksomhet. Og for å opprettholde produksjonen, må vi selge varer. Det viktigste vi gjør for å gjøre dette er å nå ut til publikum. For å styrke merkevaren, må vi ha en aktiv produksjon, hvor folk kan gå inn og se og oppleve hvordan det vakre glasset blir produsert, sier direktør Svein Guldbrandsen, som leder landets eldste industribedrift med kontinuerlig drift.

– Bevare arbeidsplasser

Som en av landets største turistattraksjoner har Hadeland Glassverk 600.000 besøkende hvert år. Svært mange av disse besøkende opplever glassblåserne i aksjon – med bruk av samme metoder som for 250 år siden.

– Vi er veldig avhengige av at folk kan se at glasset blir produsert. Vi har revet ned gjerdene her for at folk skal komme inn og oppleve produksjonen. Og vi vil åpne enda mer opp og ønsker å investere i at produksjonen blir enda mer synlig og enda mer lett forståelig, slik at folk ved hjelp av moderne teknologi kan se glassmassen bli til et fantastisk produkt. Vi er ikke så opptatt av museum, men er opptatt av å bevare arbeidsplasser her på glassverket, sier glassverkssjef Svein Guldbrandsen.