I harnisk over tommel ned til datasenter-støtte

Ikke fornøyd: Christopher A. Wand og Høyre fikk ikke støtte til å bevilge penger til Ringerike utvikling

Ikke fornøyd: Christopher A. Wand og Høyre fikk ikke støtte til å bevilge penger til Ringerike utvikling Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Svært skuffet og uforståelig. Det sier Christopher Wand (H) etter at fylkestinget stemte ned forslaget om å bevilge 1,1 millioner kroner til datasenter på Ringerike. – Vi kunne ikke støtte deres budsjett, sier Anne Sandum (Ap).

DEL

Prosjektet «Grønt datasenter» skal bidra til at ringeriksregionen får datasenter, og er i regi av Ringerike utvikling.

Flertallet i fylkestinget, dette består av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk venstreparti, Venstre og Miljøpartiet de grønne, ville i dag ikke støtte forslaget fra Høyre og Kristelig Folkeparti om å bevilge 1,1 millioner kroner.

Som et kinderegg

– Det er veldig merkelig at posisjonen ikke støtter dette prosjektet. Jeg forstår ikke hvordan man kan si at man ønsker å satse på distrikter og miljø – og samtidig si nei til dette forslaget. Ap og flertallspartiene oppfører seg som byråkrater, ikke folkevalgte, sier Wand i en epost til Ringerikes Blad.

Han beskriver prosjektet som et kinderegg, der CO₂-utslippene blir kuttet, arbeidsplasser skapes og det vil føre til verdiskapning i milliardklassen.

LES OGSÅ: Datasenter satt i drift på Follum: – Det går kjempebra

Wand har ikke tenkt å gi seg med dette, og varsler allerede at han vil ta det opp igjen ved første mulige anledning.

Ringerikingen Anne Sandum (Ap), en av flertallspolitikerne viser til at datasenterstøtten lå inne i Høyre og KrFs forslag til budsjett og økonomiplan.

– Vi stemte ikke for deres forslag. Når det gjelder økonomiplan stemmer man for en pakke, og kan ikke stemme for andre partiers enkeltdeler som har økonomiske konsekvenser, forklarer hun.

– Hvorfor ville dere ikke legge inn støtte til datasenterplanene i deres budsjettforslag?

– Vi har ikke diskutert datasenter spesielt, men valgt å øke støtten generelt til næringsutvikling, og øker med fem millioner kroner neste år. Disse pengene skal gå til å oppfylle den vedtatte næringsplanen innenfor både næringsutvikling, klima og miljø. Dessuten har vi satt av en pott på fem millioner kroner for neste år der kommuner sammen med andre aktører kan søke om støtte til næringsutvikling i regionene i fylket. Ringerike utvikling kan gjerne søke om støtte her, svarer Sandum.

– Bevilger penger til mye rart

– Denne kampen er ikke over. Vi bevilger penger til så utrolig mye rart i denne fylkeskommunen. Dette prosjektet er med respekt å melde noe av det beste jeg har sett, og er helt i tråd med fylkeskommunen ambisjoner om grønn næringslivsutvikling, mener Wand.

Christopher Wand (H) og Anne Sandum (Ap) understreker at de begge er positive til datasenterplanene på Ringerike, men Sandum ville ikke være med på Wands forslag under behandlingen av budsjettet i fylkeskommunen.

Christopher Wand (H) og Anne Sandum (Ap) understreker at de begge er positive til datasenterplanene på Ringerike, men Sandum ville ikke være med på Wands forslag under behandlingen av budsjettet i fylkeskommunen. Foto:

Som eksempel på dette «utrolig mye rare» nevner han blant annet en kvart million kroner til Stikonferanse på konferansehotell og konferansepenger til Nav.

– Når en kan bevilge det, burde dette prosjektet være en no-brainer, skriver Wand.

Avslaget til Ringerike utvikling kom i forbindelse med dagens behandling av neste års budsjett og økonomiplan.

Sandum er ikke avvisende til at fylkeskommunen på en eller annen måte kan støtte datasenterplanene økonomisk, men akkurat nå kommer det ikke penger.

Les vår store tema-utgave om datasenter-satsing på Ringerike

Artikkeltags