Meny lanserer larvebrød

SELGES IKKE HER: Ingen lokale Meny-butikker er plukket ut når Meny tester det nye melbillelarve-brødet.

SELGES IKKE HER: Ingen lokale Meny-butikker er plukket ut når Meny tester det nye melbillelarve-brødet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er Bakehuset som har utviklet Mjølmumsbrødet, som altså inneholder 2,1 prosent tørkede og malte melbillelarver, kalt mjølmums/melmums.

DEL

Ifølge en pressemelding fra Meny inneholder grovbrødet «Mjølmums» cirka 100 malte melbillelarver, skriver Østlandets Blad. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss.

I utgangspunktet vil brødet som en test selges i 22 Meny-butikker i mars. Ingen Buskerud-butikker er med i testen.

– Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød. Brødet smaker godt, man smaker ikke larvene. Og de er faktisk små superhelter, sier Mari Kristine Kasbo, som er kategoriansvarlig for bakeri i Meny.

LES OGSÅ: Solgte 10 millioner i fjor: Nå kaster Rema 1000 ut disse produktene

Snacks

Hun ser ikke bort fra at insekter er vel prematurt for norske ganer, selv om mange Meny-kunder er interessert i nyheter.

– Larver på menyen virker utenkelig for de fleste nå, men kanskje ikke om fem-ti år, i lys av de enorme klimautfordringene vi står overfor, sier Kasbo.

Så langt har Larveriet kun solgt til mindre utsalgssteder som tørket snacks.

– I veldig mange land er larver helt vanlig å spise. For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, er vi nødt for å tenke nytt rundt matproduksjon og her er melmums i en særklasse blant annet på grunn av sitt lave fotavtrykk, sier Marie R. Sagen i Larveriet i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Prissmell på populære varer: – Det er et betydelig prishopp

Fornybar ressurs

Larvene dyrkes frem på åtte uker i små kasser, og de skal være ekstra proteinrike. Sammenlignet med annen proteinrik mat, er behovet for vann, areal og fôr betydelig lavere for larver. Det samme gjelder drivhusgassutslipp.

– I tillegg er larvene en fornybar ressurs; de er små superhelter – nettopp fordi de spiser rester som hverken mennesker eller andre dyr spiser, og omgjør dette til næringsrik mat, heter det i pressemeldingen, hvor smaken av melbillemelet omtales som svakt nøtteaktig.

– Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset.

LES OGSÅ: Nye tall: Rivalene puster Rema 1000 i nakken


Artikkeltags