Gå til sidens hovedinnhold

Brennes eller ikke?

Artikkelen er over 13 år gammel

Har du lyst til å oppbevare en stor samling aviser fra 1800-tallet? Nå har du sjansen til å ta over for denne mannen.

Universitet i Oslo kjørte i 2002 en stor samling nordiske og ikke-nordiske aviser fra 1800-tallet til lagring på Follum gård på Ringerike. Nå trenger imidlertid Universitetet lagringsplassen til andre ting, og ønsker derfor å kvitte seg med samlingen. I mangel av andre alternativer ønsket de å brenne hele samlingen. Det vekker reaksjoner.

- Dette er kulturskadeverk. Disse avisene er uerstattelige, sier Edgar Ytteborg til Aftenposten. Ytterborg er pensjonert, men var tidligere ansatt ved Universitetsbiblioteket, og har sterke bånd til samlingen.

Derfor ble Ytterborg meget opprørt da han fikk høre at et transportbyrå på fredag kom kjørende til Follum gård for å hente samlingen.

De skulle ta med samlingen til Jevnaker miljøstasjon og hadde en klar ordre med seg som de viste til gårdseieren Nils Christian Bang. Nederst på ordren stod det "BRENNING!!!" i følge Aftenposten.

Nå er det imidlertid blitt bestemt at brenningen av avisene er utsatt på ubestemt tid.

Men utsiktene til samlingen ser ikke lys ut.

- Vår utfordring er at det er ingen fagmiljøer som ønsker denne samlingen, og vi er oppfordret av Universitetsbiblioteket til å rydde opp, sier Frode Meinich, teknisk direktør ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

- Vi holder an kjøringen til forbrenningsanlegget litt. Dersom noen seriøse aktører ønsker denne samlingen, kjører vi de heller dit. Vi har fått noen henvendelser om enkeltaviser, men vi har ikke mulighet til å sortere og drive utdeling av enkeltaviser, sier Meinich.

Det er ikke lett å finne gode alternativer for oppbevaring.

Hverken Nasjonalbiblioteket, Universitetsbiblioteket eller Det Humanistiske Fakultet ved UiO er interesserte i samlingen.

Samlingen består av nesten 3000 hyllemeter aviser.

Vigdis Ystad er professor ved UiO, og engasjerte seg sterkt i saken forrige gang avisene holdt på å bli destruert. Hun kjøper ikke argumentet om at det er greit å brenne avisene fordi ingen har sett på dem i den perioden de har vært oppbevart på Follum.

- Hvem vet hvilke forskere som kommer dit om 50 år? Avisene har ikke ligget der i så mange år. Skal vi ha et så kortsiktig perspektiv på ting, da skjønner jeg ingenting. Det materialet skal oppbevares for fremtiden, det betyr ingenting om ingen har besøkt det på Follum, sier Ystad til Aftenposten.

Frode Meinich ser gjerne at samlingen blir reddet. Dersom noen sier at de ønsker å oppbevare samlingen, vil han sørge for transport.

- Hvis noen ønsker å ha den, må de bare si hvor de vil ha den. Men at den ligger utilgjengelig på Follum er ingen løsning. Jeg tviler på at noen vil ha samlingen. Man kan ikke ta vare på alt her i verden, sier Meinich.