Gåsbakk fortalte om pågripelsen under en pressekonferanse på Hønefoss politistasjon ved 16-tiden onsdag ettermiddag. Han var en av to politimennene fra Nordre Buskerud politidistrikt som var med under pågripelsen av Anders Behring Breivik på Utøya forrige fredag.

Sammen med åtte personer fra Beredskapstroppen fra Oslo startet de to lokale politimennene ferden over mot Utøya i politiets båt. Det har lenge vært kjent at båten fikk motorstopp fikk motorstopp på vei mot Utøya, men styrkene løste dette ved å ta over to sivile båter som var på vei mot politibåten for å fortelle om hva som foregikk på øya.

- Vi gikk så i land ved brygga, og ble da møtte av mange ungdommer som signaliserte at gjerningsmannen var nord på øya. Vi iverksatte så for å pågripe ham. Etter 30 sekunder til ett minutt så vi har det ble skutt på sørspissen av øya. Vi så nedslag av skudd i vannet og hørte mange smell, sa Gåsbakk på pressekonferansen.

Politistyrkene begynte da å løpe mot sørsiden av øya, og etter å ha løpt rundt 350 meter begynte de å rope for å påkalle oppmerksomhet.

- Vi roper «bevæpnet politi.» Vi løper gjennom tett lende, så det er vanskelig å få oversikt. Brått står gjerningsmannen foran oss med hendene over hodet. Han blir så pågrepet på vanlig måte. Våpenet lå 15 meter bak ham, fortalte Gåsbakk.

En politimann satte seg for å holde kontroll på Breivik, mens resten av politmennene umiddelbart satte igang med livreddende tiltak på skadde personer som lå rundt.

- Etter hvert gikk vi over i en redningsaksjon, sier Gåsbakk.

Stabssjef Magne Rustad sa for øvrig på samme pressekonferanse at han trodde politiet vant tid på at politibåten fikk motorstopp. Tidligere har man trodd at politiet tapte tid på grunn av motortrøbbelet.

- Vi vant faktisk tid på det, kanskje ti minutter, fortalte Rustad.

Grunnen til dette er at de to sivile båtene hadde større motorkraft enn politibåten.