Én av tre sier at de har mer enn ti ladere hjemme, eller at de har mistet oversikten over antallet. Det viser en ny spørreundersøkelse YouGov har utført for forsikringsselskapet If.
– Å miste kontrollen over hvor mange og hvilke ladere som ligger og slenger rundt i huset, kan være risikabelt. Dårlige eller ødelagte ladere kan i verste fall lage brann, sier branningeniør og leder for skadeforebyggende avdeling i If, Anders Rørvik Ellingbø.
Halvparten av boligbrannene i Norge har en elektrisk årsak eller skyldes feil bruk av elektrisk utstyr, viser brannstatistikken fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
– Vi registrerer stadig flere branner som starter på grunn av lading av elektroniske duppeditter. Både droner, fjernstyrte biler, lommelykter, radioer og lignende har vært årsak til branner i Norge, framholder Ellingbø.
Farlige piratladere
Mange av dem som roter bort laderen eller trenger en ekstra, velger å kjøpe billige kopier. De ligner på originalen og kan kjøpes på nettet eller over disk til en brøkdel av prisen av det en original lader koster.
– Piratladere har ofte mer støy i strømleveransen. Det fører til at batteriet får forkortet levetiden, og det kan i verste fall eksplodere og begynne å brenne, sier Ellingbø.
I et forsøk ble fire tilfeldig utvalgte piratkopierte iPhone-ladere kjøpt over disk i Oslo. De ble satt til å lade hver sin telefon, og deretter temperaturmålt og sammenlignet med en original lader. Målingene, som ble gjennomført av If i samarbeid med termografieksperten Omega Holtan, avslørte store forskjeller.
– Temperaturen på en av etterligningene kom opp i nesten 100 grader, altså dobbelt så høyt som på den originale laderen. Hvis denne laderen er under en genser eller en pute, kan det helt klart begynne å brenne. Det viser at man tar en sjanse dersom man kjøper en piratlader, sier spesialist på temperaturmåling og termografi, Rune M. Anderson i Omega Holtan.
Både temperaturen og prisen er gode indikatorer på forskjellen i kvalitet mellom laderne.
– En piratlader til en firedel av prisen har trolig ikke samme kvalitet som den originale. Vi får som regel det vi betaler for, sier Anderson.
LES OGSÅ: «Hadde vi kommet hjem et kvarter senere, tror jeg ikke huset hadde vært til å redde»
Kjenn på vekten
Også vekten kan avsløre en dårlig lader eller omformer.
– Veier piratladeren mye mindre enn den originale, har den færre og enklere komponenter, og er da sannsynligvis av dårligere kvalitet, uttaler Anders Rørvik Ellingbø.
Dårlige eller ødelagte ladere kan i verste fall lage brann.
Anders Rørvik Ellingbø, branningeniør
Forsikringsselskapet skiller mellom piratkopierte og uoriginale ladere. Selv om det tryggeste er å bruke laderen eller omformeren som fulgte med produktet da det ble kjøpt, finnes det også uoriginale ladere av god kvalitet.
– Uoriginale ladere på det norske markedet er trygge å bruke hvis de blir kjøpt i kjente kjedebutikker eller er laget av kjente produsenter, understreker branningeniør Ellingbø.
Kabelen mellom laderen og duppeditten kan også ha skumle skader.
– Et tegn på at kabelen begynner å bli utslitt, er når plasten krymper seg i enden av ledningen. Da kan det bli dårlig kontakt, som igjen kan føre til brann. Dersom du kjenner at kabelen er varm under lading, så bytt den ut, sier Ellingbø.