Forbudet gjelder fra 15. april til 15. september. Brannsjef Terje Reginiussen i Ringerike brann- og redningstjeneste advarer mot å tenne opp bål også i de siste dagene før forbudet trer i kraft.

– Riktignok har dagens værvarsel ført til at skogbrannfaren er justert ned. Men det er store, lokale forskjeller. Gresset er fortsatt tørt, sier han.

– Vi anbefaler at folk ikke fyrer opp noe hvis de kan unngå det. Skal du tenne opp bål ute i skog og mark, må du være svært grundig i å gjøre det på en trygg måte.

– Meld fra til brannvesenet

Dersom noen likevel planlegger å svi av tørt gress eller brenne bål de neste dagene, anbefaler Reginiussen grundige forberedelser.

– Ha slukkeutstyr i beredskap, og ikke nøl med å ringe 110 med en gang du skjønner at dette ikke går greit, sier han.

– Og vi vil gjerne varsles på forhånd ved alle tilfeller hvor det kan bli noe røykutvikling. Ikke for at vi skal stoppe det, men for å slippe å rykke ut unødig om for eksempel naboer varsler oss om mye røyk. Vet vi om det, kan vi unngå unødige utrykninger, sier Reginiussen.

Glo kan starte brann

Mens det i Nord-Norge fortsatt er vinterlige forhold med snø mange steder, er vegetasjonen i ferd med å tørke opp etter vinteren i Sør-Norge.

– Selv om brannfaren utendørs neppe er overhengende nordpå, er sesongen for gress-, kratt- og lyngbranner for lengst i gang i Sør-Norge. Derfor er det viktig at folk respekterer bålforbudet, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.

– Når gammelt gress og kvist som ligger på bakken, tørker opp, kan selv en ørliten glo starte brann, advarer han.

Endring av reglene

Reglene for bålbrenning ble noe endret i fjor. En viktig presisering er at bålforbudet gjelder i all utmark. Kommunene kan dessuten fravike bålforbudet gjennom lokale forskrifter.

– Ved spesielt stor brannfare kan kommunene innføre forbud mot å gjøre opp ild i bestemte områder også utenfor tidsrommet 15. april – 15. september. På den annen side er det tillatt å brenne bål der det åpenbart ikke kan medføre brann, sier Rolf Søtorp.

Ifølge regelverket omfatter «å gjøre opp ild» mer enn bålbrenning. Blant annet gjelder det engangsgriller og såkalte kinesiske lykter, i tillegg til håndtering av brannfarlig avfall.

LES OGSÅ: