Man bruker heller ikke vaskemaskinen, oppvaskmaskinen eller tørketrommelen når man er ute av huset eller når man sover.

Dette er ufravikelige regler, mener branninspektør Brede Bratli og brannsjef Terje Reginiussen ved Ringerike brann- og redningstjeneste.

Leketøy

Årsaken til brannen i Hofsfossveien søndag kan, ifølge beboerne, være lading av en radiostyrt bil. Lading av et radiostyrt helikopter kan være årsaken til at et hus i Vestre Ådal ble totalskadd i mai i fjor.

– Vi har ikke mange eksempler på at ladere har startet branner. Men når vi er ute og snakker med folk, for eksempel på skoler, hører vi ofte om branntilløp på barnerom og ladere som har vært så varme at man ikke kunne ta i dem uten å bruke grytekluter, sier Bratli.

Dette støtter hans teori om at det er store mørketall. Det skjer mye i hjemmene i Ringerike og Hole som brannvesenet ikke får vite om. Folk klarer i de fleste tilfeller å oppdage branntilløp tidlig og få slokket.

Lading på barnerom

De minner om at det særlig er viktig at foreldre passer på at barna ikke lader nettbrett og telefoner om natta.

Noe som forsterker risikoen for brann i elektriske artikler, er at det ligger klær, dyne eller andre tekstiler inntil objektet, slik at det kan bli overopphetet.

– Så langt i år er det mistanke om elektrisk årsak i 30 prosent av alle brannene i Norge, sier brannsjefen. Forsikringsselskaper mener opp mot 60 prosent av brannene har en elektrisk årsak.

Reginiussen har selv en bryter hjemme som slår av alt lys, og en som slår av alle elektriske apparater unntatt kjøleskap og fryser.

– Dette er helt vanlig å ha i nabolandene våre, og det begynner å bli vanligere her også når folk bygger nytt eller renoverer, sier branninspektør Brede Bratli.

Tørketrommel tok fyr

For noen år siden brant et hus i distriktet ned etter at det tok fyr i en tørketrommel. Den eksplosive brannen skyldtes at håndklærne som lå oppå trommelen falt ned på baksiden og tettet lufttilgangen.

– Flammene sto ut av trommelen, det var bare så vidt beboerne rakk å komme seg ut, selv om de var våkne, sier brannsjefen.

– Den aller beste livsforsikringen du kan få er seriekoblede røykvarslere, mener Bratli. Og sier at det bør være minst én i hver etasje og en i hvert soverom.

Han oppfordrer oss alle til også å bry oss om brannsikkerheten hos eldre familiemedlemmer og naboer. Komfyrvakt kan være lurt å ha, det har brannvesenet installert på sitt eget kjøkken.

Og gulnede røykvarslere bør byttes ut med nye, og få nytt batteri hvert år. To ganger i året for seriekoblede røykvarslere.