Børre (91) tvinges hjem

Børre Brevik (91) skal sendes hjem fra rehabiliteringsavdelingen på Austjord til hus som han ikke klarer seg selv i. Til venstre Anne Mari Øverby og til høyre Sølvi Pedersen (døtre).

Børre Brevik (91) skal sendes hjem fra rehabiliteringsavdelingen på Austjord til hus som han ikke klarer seg selv i. Til venstre Anne Mari Øverby og til høyre Sølvi Pedersen (døtre). Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ringerike kommune mener Børre Brevik kan klare seg alene hjemme, med en dobøtte i stua.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Børre Brevik (91) har fått varsel om at han skal sendes hjem fra Austjord, selv om han ikke klarer seg alene hjemme.

Livet snudde brått for Hønefoss-mannen for en måned siden. 11. april døde kona, og fire dager senere falt han stygt hjemme. Brevik skulle lete etter noen papirer.

- Jeg fant dem, men av en eller annen grunn mistet jeg papirene på gulvet og datt på ryggen - på en trimsykkel, sier han.

To og en halv time

Børre Brevik klarte ikke å komme seg opp igjen og nådde heller ikke telefonen. To og en halv time senere fant svigersønnen Tore Øverby ham i en blodpøl.

- Trygghetsalarm ble lovt før dette skjedde, sier barnebarnet Jan Tore Øverby.

Brevik hadde sår over store deler av kroppen etter å ha dratt seg fra soverommet til kjøkkenet. På Ringerike sykehus var han i ei uke, og snart er han ferdig med et tre ukers opphold på rehabiliteringsavdelingen på Austjord.

Reagerer sterkt

Døtrene Sølvi Pedersen og Anne-Mari Øverby har fått beskjed om at faren skal hjem til huset i Hønefoss i morgen klokken 10.

- Det går ikke an, mener både han og døtrene.

Før helgen ble bosituasjonen hans vurdert. Da ble det fastslått at Brevik ikke kan bo i andre etasje, men der er husets bad og toalett. Dusjen er i kjelleren, men kommunens representanter landet på stua i første etasje som boalternativ.

- Der er det verken innlagt vann etter toalett, og det er ikke noe alternativ, mener Pedersen.

Sårene må vaskes hver dag, men han skal bli kjørt til Heradsbygda for å dusjes. Familien har fått beskjed om at 91-åringen kan ringe til hjemmetjenesten inntil åtte ganger i døgnet når han trenger mat, vann eller må i et nødvendig ærend.

- Ei dobøtte kunne settes inn i stua, men der skulle han også spise, sier hun og reagerer veldig på tilbudet faren skal få.

Gruer seg

Børre Brevik har begynt å grue seg: Hva skjer i morgen?

- Blir jeg kastet ut herfra? spør han.

Den gamle mannen har problemer med å løfte beina og gå. Å komme seg opp eller ned trapper er uaktuelt. Han kan støtte seg på rullatoren, men hjemme er det dørstokker overalt.

- Han må ha et sted å bo, men han kan ikke bo hjemme - uansett hvor mye pleiere prøver å hjelpe til, sier Jan Tore Øverby.

Han forteller at bestefaren i tillegg har et dårlig hjerte, som gjør av beina hans hovner opp.

Skal undersøke

Konstituert kommunalsjef for helse og omsorg i Ringerike kommune, Kirsten Orebråten, kjente ikke til Breviks sak i går.

Men hun lovte å se på og undersøke den når hun kommer på jobb i dag.

LES OGSÅ: Elfi (96) skulle sendes hjem - men fikk til slutt plass

Artikkeltags