Ny rapport: Har solgt 33 prosent færre nye boliger

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Siden midten av august er det solgt 2.456 nye boliger i Norge. Det er 33 prosent færre enn i samme periode i fjor. 

DEL

Tallene kommer fram i den siste utgaven av rapporten Econ Nye Boliger som lages av Samfunnsøkonomisk analyse annenhver måned, ifølge Dagens Næringsliv.

Salget er særlig svakt i Oslo, hvor det så langt i år er solgt 48 prosent færre boliger enn på samme tid i fjor.

Nedgang på 71 prosent

Sjeføkonom Andreas Benedictow i Samfunnsøkonomisk sier at det begynner å tårne seg opp med usolgte boliger i hovedstaden, og at fallet har vært kraftig siden april.

– Vi registrerer et fall fra 616 til 180 solgte nyboliger i den målte perioden. Det gir en salgsnedgang på 71 prosent, sier han til E24.

Siden august har 18 prosent av de nye boligene som har vært til salgs på Østlandet, blitt solgt. I Nord-Norge og Midt-Norge var salgstakten på henholdsvis 17 og 14 prosent. Vestlandet og Sørlandet lå lavest, med henholdsvis 13 og 10 prosent. I fylkene var salgstakten høyest i Hedmark med 28 prosent og lavest i Sogn og Fjordane med 8 prosent.

Bekymret for sysselsettingen

Rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse bekrefter utviklingen som har kommet fram i statistikkene til Boligprodusentenes Forening. I forrige uke la foreningen fram tall som viste at antall nye boliger som er solgt så langt i år, er 20 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

– Vi er bekymret over nedgangen i boligsalget og effektene dette vil få for norsk økonomi. Lavere salg vil raskt føre til at det igangsettes bygging av færre nye boliger, og at sysselsettingen hos entreprenørselskaper og deres leverandører faller dramatisk, sa foreningens administrerende direktør Per Jæger.

Artikkeltags