Ti prosent av alle landets fritidsboliger ligger nettopp i Buskerud. Interessen for hytter i fylket øker stadig, og i fjor var Buskerud fylket hvor det ble bygget nest flest fritidsboliger.

Totalt finnes det nesten en halv million fritidsboliger i Norge, viser rapporten «Fritidsbygg 2018» fra Prognosesenteret. Buskerud har drøye 50.000 av disse, en andel på 10,1 prosent.

På plassene foran Buskerud finner vi andre populære hyttefylker som Oppland og Trøndelag med henholdsvis 59.000 og 55.000 fritidsboliger.

LES OGSÅ: Magne og Irene kjøpte hytte på impuls – endte på Vikerfjell

Vekst i hyttemarkedet

I fjor ble det bygget 925 nye hytter i Buskerud. Dette utgjør 16 prosent av alle fritidsboliger som ble bygget i Norge i fjor. Kun i Oppland ble det bygget flere fritidsboliger enn i Buskerud. Hus- og hytteleverandøren Boligpartner opplever hyttemarkedet i regionen som attraktivt.

– Buskerud er svært attraktivt blant dem som ønsker å kjøpe seg hytte. Fylket har noen av Norges fremste fritidsdestinasjoner, og flere av de ligger i komfortabel avstand fra hovedstadsområdet. Markedet er stort, og på vårparten trappet vi opp satsingen vår i regionen ytterligere ved å etablere et nytt hyttekontor i Drammen, sier hyttedirektør i Boligpartner, Sten Krogh, i en pressemelding.

– Områder som Hemsedal, Gol, Norefjell og Geilo er fortsatt svært populære. Men også områder som Høgevarde, Turufjell og Veggli vokser fram som stadig mer attraktive. Turufjell er et helt nytt område som vi tror kommer til å bli veldig populært. Her er det omfattende planer om å utvikle en stor alpin- og langrennsdestinasjon, sier Krogh.

 

Bruken av hytta øker – reisetid viktig

– Mens hytter tidligere i hovedsak ble brukt i helger og ferier, ser man at bruken de siste årene har økt betraktelig. Mange tar seg oftere enn tidligere langhelger og ovale weekender på hytta, sier Sten Krogh.

Gjennomsnittlig antall bruksdager for en hytte er ifølge undersøkelsen til Prognosesenteret på 47 dager. Samtidig svarer 73 prosent av hytteeierne i undersøkelsen at de har mindre enn tre timers reisetid til hytta.

– Det blir viktigere og viktigere for folk at hytta kan brukes så mye som mulig. Mange ønsker seg hytter i populære områder som ikke ligger for langt fra der man bor. Vi får høre at en magisk grense for mange er en kjøreavstand på maks 2,5-3 timer, sier Krogh i pressemeldingen.

 

Tre ulike kjøpergrupper

De siste årene har antall hytter i Norge økt med nesten 5.600 per år viser de ferske tallene fra Prognosesenteret. Den generelle interessen for hytter i Norge er stor, og ifølge Boligpartner kan kjøperne i hovedsak deles inn i tre ulike grupper:

– Vi ser tre hovedgrupper av hyttekjøpere. Vi har gruppene med typiske småbarnsfamilier og «supermosjonister», som begge gjerne ønsker en praktisk aktivitetshytte med plassgunstige og smarte løsninger. Her har vi blant annet hatt stor suksess med vår Birken-serie. Videre har vi en kjøpegruppe som er 40 år og eldre som er interesserte i større og mer spesialtilpassede hytter, sier hyttedirektør Sten Krogh i Boligpartner.

LES OGSÅ: Ringerikingene har gjenoppdaget Vikerfjell. Nå kjøper vi hytter her

Fakta om hyttemarkedet i Norge

  • Totalt finnes det 499.613 fritidsboliger i Norge ved utgangen av 2017.
  • De tre største hyttefylkene er Oppland (59.058 fritidsboliger), Trøndelag (54.869) og Buskerud (50.453)
  • 33.700 husholdninger har planer om å kjøpe fritidsbolig i Norge løpet av det neste året
  • Interessen er like stor for hytter ved sjøen og fjellet. Interessen for hytter i skogen ligger et stykke bak. I tillegg til sanitære forhold og strøm, er solforhold og gode turområder de viktigst for de som har planer om å kjøpe hytte. Gjennomsnittlig bruksareal for en norsk hytte ligger i dag på 84 kvm (dette inkluderer både nybygg og gamle fritidsboliger)

Kilde: Prognosesenterets rapport Fritidsbygg 2018