Bokklare i april

BOKAKTUELLE: Lidio Dominguez og Ole Jakob Løland er venner og politikerkolleger. Nå har Løland skrevet bok om Dominguez' liv.

BOKAKTUELLE: Lidio Dominguez og Ole Jakob Løland er venner og politikerkolleger. Nå har Løland skrevet bok om Dominguez' liv. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

14. april kommer Ole Jakob Lølands bok om Lidio Dominguez, "Lidio - en flyktnings biografi".

DEL

I Ringerike ble vi etter hvert kjent med Lidio Dominguez (72) som en svært engasjert lokalpolitiker for SV. Vi visste at han var politisk flyktning fra Sør-Amerika, nærmere bestemt Paraguay, og vi fikk historien om hvordan teologen og sosialisten valgte å bytte navn til Nils Myrland for å få arbeid i Norge.

Liv i hjemlandet

Men det vi ikke visste mye om, var Dominguez liv i hjemlandet før han ble flyktning i Norge, og vi viste heller ikke at den daværende paven i Den katolske kirke benyttet den arbeidsløse flyktningen i Hønefoss som rådgiver.

I flere 10-år har nye generasjoner båret T-skjorter med bildet av den revolusjonære legen og geriljakjemperen Che Guevara på brystet. Den nærmest mytiske marxisten, argentineren Che Guevara, ble i vår del av verden først et symbol på kampen mot undertrykkelse etter sin død. Han ble drept av en boliviansk offiser i byen La Higuera i Bolivia 9. oktober 1967.

Møtte Guevara

Det de fleste av oss ikke visste, er at Lidio Dominguez i tiden som aktiv i den sosialistiske opprørsbevegelsen Montoneros også møtte Kamerat Guevara i all hemmelighet. Men i Lølands bok får vi detaljene om de dramatiske hendelsene som førte Dominguez til Norge. Vi får lese om årene i Norge, og vi får bakteppet for at hovedpersonen nå har vendt tilbake til hjemlandet der han er rådgiver for president Fernando Lugo.

Oppdatert versjon

Boken ble forhåndsannonsert til utgivelse i august i fjor, men forklaringen er som følger:

- Bokprosjektet ble utsatt for å jobbe fram en enda bedre biografi - men ikke minst for å være oppdatert i forhold de siste politiske begivenhetene i Lidios hjemland Paraguay. President Fernando Lugo ble innsatt den 20. april 2008, og Lidio har jobbet i Paraguay som presidentrådgiver med urbefolkningsspørsmål siden, sier Ole Jakob Løland til Ringerikes Blad.

Artikkeltags