Gå til sidens hovedinnhold

Blir nektet plastisk operasjon

Artikkelen er over 7 år gammel

Røykere som på grunn av sykdom eller skade trenger plastisk kirurgi blir nektet operasjoner.

De må enten stumpe røyken eller finne seg et annet sykehus enn Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Der har nå plastikkirurgene innført totalforbud mot å operere røykere.

Totalforbudet innebærer at pasientene må dokumentere å ha vært røykfrie i tre måneder før de får sette seg på venteliste. De må også være røykfrie i tre måneder etter operasjon, skriver fagbladet Sykepleien.

- Det røykere ikke vet er at man kan lukte dem på mils avstand. Etter tre måneder uten røyk kan de kontakte fastlegen sin for dokumentasjon, og først da settes de på venteliste hos oss, sier avdelingsoverlege ved plastikk- og håndkirurgisk avdeling ved UNN, Erling Bjordal til Nordlys.

Les også: Mer snus – mindre røyk

Avdelingen utfører operasjoner som brystkirurgi, bukplastikk, hånd- og brannskader, liggesår og hudkreft. Bjordal opplyser at den strenge praksisen er innført fordi det er opptil tre ganger så mye komplikasjoner hos røykere som hos ikke-røykere etter plastikkirurgi.

- Røyking kan gi styggere arr, nekrose og sårruptur som kan være så alvorlig at hele buken spretter opp og man får et hull som er verre enn det man i første omgang kom for å operere. Komplikasjoner er utrolig ressurskrevende for både helsevesenet og pasienten. De tar tid og gir nedsatt livskvalitet med smerter og sykmeldinger, sier Bjordal. (ANB-NTB)

Kommentarer til denne saken