Blir daglig utskjelt av katteeiere

Artikkelen er over 13 år gammel

– Hver dag i sommer har jeg fått sinte telefoner fra folk som krever at vi skal hente katter de ikke ønsker. Jeg er lut lei av å bli utskjelt, sier Heidi Halvorsen i Dyrebeskyttelsen i Ringerike og omegn.

DEL

Stygge ord, kjefting og utskjellinger har blitt daglig kost for dyreelskeren og hennes familie på Veme.

Truer

– De siste månedene har vi fått mellom fem og ti henvendelser daglig fra folk som vil bli kvitt katten sin eller en katt de har funnet. Skulle vi tatt i mot alle disse kattene, hadde vi fått inn i gjennomsnitt 40 katter i uka - og det har vi ikke kapasitet til, sier Halvorsen.

I dag har familien Halvorsen 14 voksne katter og ni kattunger i garasjen de har bygd om til et dyrehus. Så fullt har det vært i hele sommer.

– Det er når jeg forteller folk at vi dessverre ikke har kapasitet til å ta i mot flere katter at jeg blir møtt med utskjellinger. Jeg får høre at «det er din jobb og plikt å ta i mot katten min». Jeg blir også truet med at de kommer til å ta livet av katten hvis vi ikke tar den i mot - og at dèt vil være min skyld, sier Halvorsen.

Dumpet katten

Dyrebeskyttelsen i Ringerike og omegn er drevet på frivillig basis. Inntektene kommer fra medlemskontigenter og gaver.

– Når jeg foreslår for de som ringer at de kanskje bør sterilisere katten sin, får jeg høre fra mange at de ikke har bedt om å få råd, men om å bli kvitt katten. Folk gidder ikke å sterilisere katten sin fordi det koster penger. At det koster penger er også grunnen til at folk ikke avliver katten hos dyrlegen, men heller vil at vi skal ta oss av den, sier Halvorsen oppgitt.

Dyrebeskyttelsen har også opplevd at mennesker har dumpet en drektig katt over de to meter høye gjerdene som omgir eiendommen på Veme.

– Bruk og kast

– Da vi holdt på å bygge om garasjen vår til dyrehus, fant vi en katt som var innestengt på et rom. Noen hadde rett og slett vært innom med katten mens vi var borte og stengt den inne. Det var så vidt den ikke døde av tørst og sult før vi tilfeldigvis oppdaget den. Det virker som om folk ser på katter som en bruk-og-kast - gjenstand. De skaffer seg en søt kattunge og kvitter seg med den for å skaffe seg en ny når den blir voksen. Jeg synes mentaliteten og holdningen til mange katteeiere er skremmende, sier hun.

Ønsker ny lov

Også på vinterstid får Dyrebeskyttelsen i Ringerike og omegn en lang rekke henvendelser fra folk som har funnet katter utendørs.

– Jeg skulle ønske det ble lovpålagt å merke katten man eier. Merking koster ikke mange kronene heller.

Heidi Halvorsen har vært aktiv innen Dyrebeskyttelsen i til sammen 15 år.

– Jeg kommer til å fortsette med dette arbeidet selv om jeg stadig blir skjelt ut av sinte katteeiere, sier hun.

Artikkeltags