Gå til sidens hovedinnhold

Han foreslo å gi Finland en fjelltopp - nå vurderer regjeringen saken

Artikkelen er over 5 år gammel

Bjørn Geirr Harsson fra Krokkleiva vil gi Finland fjellet i jubileumsgave, og har fått støtte fra toppens hjemkommune.

Finland feirer 100 år som selvstendig stat neste år, og formannskapet i Kåfjord mener at Norge bør gi Finland fjelltoppen Halti i gave. Statsministeren vurderer nå saken.

Det var Bjørn Geir Harsson fra Krokkleiva som først sendte forslaget til Utenriksdepartementet.

«Som geodet i Statens kartverk og som friluftsmann har jeg truffet flere finner som synes det har vært besynderlig at Finlands høyeste punkt «egentlig» ligger i Norge. Jeg er overbevist om at det finske folk ville sette meget stor pris på en slik gave fra Norge», skrev Harsson i skrivet til departementet.

Toppen ligger i Norge

Facebook-gruppen «Halti som jubileumsgave» ble startet i fjor.

– Dette er utrolig artig, sa Harsson til NRK, da det tidligere i år ble kjent at Kåfjord kommune tok forslaget hans seriøst og sendte brev til statsministeren.

Fjellet Halti er Finlands høyeste fjell og rager beskjedne (i norsk målestokk) 1.324 meter over havet. Men fjellet ligger på grensen mellom Norge og Finland, og selve fjelltoppen på 1.361 meter over havet ligger på norsk side.

– En forvillet tanke

Forslaget fra formannskapet i Kåfjord kommune vakte oppsikt da det ble kjent tidligere i år. Kommunen ønsker å flytte grensa med 40 meter slik at hele fjellet havner på finsk side av grensen.

Dermed kan Finland skryte av å ha en fjelltopp som rager ytterligere 37 meter over havet. En passende 100-årsgave, mener Kåfjord kommune.

Michael Tetzschner (H), nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sa i mars at det ikke var aktuelt å støtte en «slik forvillet tanke», mens Utenriksdepartementet mente det kom i konflikt med Grunnloven.

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter nå overfor TV 2 at regjeringen har fått forslaget til vurdering.

– Det er noen formelle utfordringer og foreløpig har jeg ikke gjort meg opp noen mening om jeg vil støtte dette. Men vi ser på saken, sier statsministeren.

Halti er et populært sted for fjellturer, særlig fra norsk side av grensen.

Internasjonal oppmerksomhet

Aksjonen tidligere i år vekket stor interesse både innenlands, og ikke minst utenlandsk. Forslaget er selvfølgelig fanget opp av finske aviser, men også av blant annet engelske Independent.

Her er et knippe adresser til utenlandske medier som skrev om det originale forslaget.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.