Bertel O. Steen reduserer med 200 årsverk – kommer ikke unna oppsigelser

KREVER OMSTILLING: – Vi tar kraftfulle grep. Det er nødvendig og rigger oss bedre for fremtiden, sier Bjørn Maarud, skedsmosokningen som er konsernsjef i Bertel O. Steen AS.

KREVER OMSTILLING: – Vi tar kraftfulle grep. Det er nødvendig og rigger oss bedre for fremtiden, sier Bjørn Maarud, skedsmosokningen som er konsernsjef i Bertel O. Steen AS. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Store endringer i bilbransjen gjør at giganten Bertel O. Steen må redusere driftskostnadene med 200 millioner kroner i år. I tillegg skal rundt 200 årsverk vekk allerede i 2019 .

DEL

Romerikes Blad: Bilbransjen er inne i sin største endringsfase siden Bertel O. Steen startet med bilimport i 1907.

– Det er nødvendig med en betydelig kostnadsreduksjon for å sikre nok kraft til den omstillingen vi er inne i nå, sier konsernsjef Bjørn Maarud i en pressemelding.

Solid resultatfall i 2018

Bertel O. Steen importerer biler fra tyske Daimler, franske Groupe PSA og koreanske Kia. Et begrenset utvalg av elektriske biler og plug-in hybrider medførte et vesentlig resultatfall for konsernet i 2018.

Starten på 2019 har også vært krevende. Etter årets fire første måneder er salget av nye personbiler for Bertel O. Steen redusert med hele 33,2 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

LES OGSÅ: Knut Ole (44) driver to bilbutikker. Nå må han legge ned den ene

På samme tid har det norske personbilmarkedet hatt en vekst på 3,9 prosent. Som en konsekvens må konsernets kostnader tilpasses den nye situasjonen.

– Vi skal redusere kostnadene gjennom omstilling og mer effektive driftsprosesser. Målet er å redusere driftskostnadene med 200 millioner kroner inneværende år. I tillegg sikter vi på en reduksjon på rundt 200 årsverk gjennom 2019 med full effekt i 2020. Med en årlig turnover på 10 prosent vil ansettelsesfrys og naturlig avgang være effektive virkemidler.

– Vi kommer allikevel ikke unna oppsigelser, men tilstreber å holde dette så lavt som mulig, sier Bjørn Maarud.

Stor omstillingsvilje

Han understreker at konsernets økonomi er solid og at omstillingsviljen er stor.

– Selv om det butter nå, har vi flere år bak oss med sterke resultater, minner Maarud om.

– Vi er i gang med å endre oss. Vi har rekruttert ny kompetanse for å utvikle nye digitale tjenester, og fortsetter den digitale transformasjonen av konsernet. Vi investerer i infrastruktur gjennom et nytt, toppmoderne logistikksenter på Berger og et flott forhandlerbygg på Lørenskog. Samtidig som vi gjør store investeringer for fremtiden, kutter vi der vi kan. Å bruke både gass og brems samtidig er krevende, men helt nødvendig i den transformasjonen vi er inne i nå, sier Maarud.

LES OGSÅ: Bertel O. Steen overtar Opel

Nye elbiler på vei

Et lyspunkt ifølge Maarud er at konsernets bil-leverandører nå lanserer mange elektriske modeller som er på vei til det norske markedet.

Rundt 13.000 kunder står på ventelister for Mercedes EQC, Kia e-Soul og e-Niro, DS 3 Crossback E-Tense og Peugeot e-208 – alt fra store familie-SUV-er til mindre bybiler med god rekkevidde.

Torgeir (47) fra Hønefoss blir sjef i Oslo: – Gleder meg veldig til å jobbe med bil igjen

– Elbilene som kommer, løser likevel ikke alt. Selv med attraktive produkter på vei vil ikke kampen om kundene bli enklere framover når konkurransesituasjonen rundt elbiler normaliseres. Bemanningsjusteringen vi nå foretar er nødvendig og riktig og vil bidra til at vi er bedre rigget for fremtiden, sier Bjørn Maarud.

Fakta

  • Bertel O. Steenimporterer bilmerkene Mercedes-Benz, Kia, Peugeot, Citroën, DS, Opel, smart®, Setra og Fuso til Norge. Hovedtyngden av salget skjer gjennom selskapets egen forhandlerkjede.
  • Bertel O. Steen Eiendom AS med datterselskaper forvalter en eiendomsportefølje på ca. 176.000 m2 knyttet til bil og annen næringsvirksomhet.
  • Konsernet eier også Snap Drive AS, en frittstående verkstedkjede med 22 verksteder lokalisert i de største byene i Norge.
  • Bertel O. Steen har ca. 2.600 medarbeidere og konsernets hovedkontor ligger i Lørenskog kommune.
  • Bertel O. Steen har butikk på Hensmoen i Hønefoss

Artikkeltags