Hun har elsket bøker fra hun var liten.Nå debuterer biblioteksjef Randi Landmark ved Jevnaker bibliotek selv som forfatter.

- Det er rart med det når man har sånne drømmer og fantasier, ler Landmark, som nå har gitt ut boken "Vårløsning" på Bokforlaget Publica.

Moderne bygd

For noen år siden tok den 42 år gamle gifte tobarnsmoren fra Haugsbygd et kurs per korrespondanse som het "Skrivekurs for skrivelystne". For skrivelysten var Landmark så definitivt.

- Der lærte jeg en del triks. Det er en fordel å lese mye, men man må også skrive mye. Jeg prøvde å skrive da jeg var yngre, men følte ikke at jeg hadde så mye å fortelle da.

Handlingen

Det har hun nå. Boken kan karakteriseres som en moderne bygderoman, med trekk av både krim og kjærlighet.

- Boken er fra vår tid og foregår i ei oppdiktet bygd som heter Svaldal. Den handler om ei ung jente som heter Marie som bryter opp fra byen og begynner på nytt i ei bygd hvor hun ikke kjenner noen. Også oppdager hun at hun har overtatt jobben og leiligheten etter ei som forsvant. Marie blir nysgjerrig på hva som hvem hun var og hva som har skjedd henne. Og det får hun greie på etter hvert. Hun gjør et viktig funn i leiligheten, uten at jeg skal røpe for mye. Dette er kanskje en bok kvinner vil like, forteller Landmark, som også kan love kjærlighetsforviklinger i boken.

Skrev og skrev

Fra august 2006 og ett år fremover tok biblioteksjefen seg ett år fri fra jobben for å skrive bok.

- Begge ungene var på skolen på dagtid og da kunne jeg bruke tiden til å skrive. Vi har en skriveplass på gjesterommet vårt og der satt jeg og skrev. Jeg måtte bare lukke øynene for alt rotet og bare stupe inn i teksten og glemme alt. Og det gikk helt fint. Det var ikke noe problem å sette av tid til å skrive fordi det var så gøy. Jeg skrev også litt på kveldstid etter at ungene hadde lagt seg.

Skal bli perfekt

Som enhver forfatter har også Landmark skrevet bokmanuset mange ganger for at det skal bli så perfekt som mulig.

- Jeg skrev boken i hvert fall 10 ganger. Førsteutkastet var ferdig etter tre måneder. Og uerfaren og naiv som jeg var, trodde jeg boken da var ferdig. Men det var den jo ikke, ler Landmark, som sendte bokmanuset til forskjellige store forlag - med en rekke avslag som resultat.

Godt resultat

- Jeg skrev om teksten etter hvert som avslagene kom, sier Landmark, som kan trøste seg med at selv verdenskjente forfattere som J. K. Rawling, som står bak bøkene om Harry Potter, fikk en haug med avslag fra en lang rekke med forlag før hun fikk napp.

- Jeg skjønte at jeg bare kunne glemme å få antatt boken hos et av de store forlagene. Jeg kom i kontakt med forlaget Commentum, som anbefalte meg Bokforlaget Publica, som hjelper debutanter.

Veldig spent

Også Bokforlaget Publica antar så langt ifra alle som sender inn et bokmanus. En forfatter som blir antatt, må ikke betale noen penger for å få utgitt boken, men har som krav å selge minimum 100 eksemplarer på forhånd før vedkommende får en royalty på 15-20 prosent. Det har Landmark gjort for lengst og boken hennes er foreløpig trykket i 500 eksemplarer. Boken er til salgs på nettsteder som mao.no, norli.no og bokkilden.no og vil etter hvert komme i lokale bokhandlere i Hønefoss og Jevnaker. Den vil også blir markedsført overfor alle bokhandlere og biblioteker i Norge gjennom forlagets katalog.

- Jeg gleder meg og er veldig spent på tilbakemeldinger fra leserne.