Innfører nasjonalt norskkrav for barnehageansatte

Artikkelen er over 2 år gammel

Fra 1. august må alle som vil jobbe i barnehagen ha tilstrekkelig norskferdigheter.

DEL

– Nå styrker vi arbeidet med språk i barnehagen. Det vil sikre god oppfølging for alle barn, og særlig er det viktig for de barna som trenger det aller mest, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Regjeringens forslag om språkkrav i barnehagen ble vedtatt av Stortinget torsdag. Regjeringen vil innføre et nasjonalt krav om at personer med annet førstespråk enn norsk eller samisk som vil jobbe i barnehage, må kunne godt nok norsk, skriver Hadeland.

Ny rammeplan

En undersøkelse gjennomført av Utdanningsdirektoratet viser ifølge pressemeldingen at det er for store forskjeller mellom barnehagene når det gjelder arbeidet med språk. Ifølge pressemeldingen har én av tre barnehagestyrere som har minoritetsspråklige ansatte opplevd at disse ikke kan godt nok norsk til å snakke med foreldre, barn og kolleger.

– Foreldre skal være trygge på at de ansatte kan norsk godt nok til å støtte barnas språk og utvikling, og at de får god informasjon ved levering og henting. Dette er særlig viktig for barn som har annet morsmål enn norsk, sier Sanner.

Høsten 2017 fikk barnehagene en ny rammeplan som blant annet styrker arbeidet med språk.

Krever norskprøve

Regjeringens forslag innebærer at søkere til barnehagejobber må ha avlagt en norskprøve og ha oppnådd nivå A2 på delprøven i skriftlig framstilling og nivå B1 på delprøvene i leseforståelse, lytteforståelse og muntlig kommunikasjon.

Kravet vil gjelde alle som søker jobb i barnehagene fremover, og det vil i hovedsak gjelde søkere uten barnehagelærerutdanning. I dag må søkere til stillinger som styrer eller pedagogisk leder allerede dokumentere at de har gode norskferdigheter.

LES OGSÅ: Bare én lokal barnehage når opp i stor foreldre-undersøkelse

Artikkeltags