Terrorangrepet i Barcelona: – Dette er utrivelig. Vi vil bare hjem ...

Bilde fra Barcelona 17. august 2017.

Bilde fra Barcelona 17. august 2017. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Mari Kvale Lysen fra Gran er i Barcelona hvor det ved 17-tida ble meldt om at en bil kjørte inn i en folkemengde i turistgata Las Ramblas. 13 mennesker er drept i terrorangrepet, og 50 er såret.

DEL

Torsdag var hotellet til Kvale Lysen låst, og helikoptre sirklet over området.

– Det er bra med oss. Vi hørte om dette fra Norge før vi begynte å lure på hva som var årsaken til at alle politibilene begynte å komme. Vi bor i ei sidegate, cirka 100 meter fra La Rambla. Nå hører vi sirener overalt, og det er masse politi. Helikopter sirkler over hotellet her, forteller Mari Kvale Lysen til avisen Hadeland på telefon cirka klokka 17.45.

– Grøsninger

Ann Kristin Støveren fra Hønefoss landet på Gardermoen like før klokken 19.30, etter å ha tilbrakt fire dager i Barcelona med mann og to barn.

– Det gikk grøsninger gjennom hele kroppen, da jeg skrudde av flymodus på telefonen og så hva som hadde skjedd. Las Ramblas er Barcelonas største turistgate, og vi var der flere ganger, sier hun til Ringerikes Blad.

– Nå er vi bare lettet over å være hjemme i Norge.

12 døde

Den ytterliggående islamistgruppen IS påtar seg skylden for angrepet i Barcelona via sitt nettsted Amaq. Det melder den amerikanske overvåkingsorganisasjonen SITE Intel Group, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

To personer er pågrepet etter angrepet.

Spanske medier melder om at en gjerningsperson er skutt og drept i en skuddveksling med katalansk politi, men dette er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Tolv personer er så langt bekreftet drept, og minst 50 såret.

Den regionale presidenten i Catalonia, Carles Puigdemont, bekrefter at to personer er pågrepet etter terrorangrepet i Barcelona torsdag ettermiddag.

Myndighetene meldte tidligere at 13 personer ble drept i angrepet, men dette ble av Puigdemont nedjustert til tolv personer.

Spanske medier meldte etter angrepet at to mistenkte hadde forskanset seg på en restaurant og tatt gisler. Men dette ble senere avkreftet av politiet.

  – Så ut som om føreren prøvde å treffe flest mulig

  – Vi hørte en motor som ruste. Så hørte vi folk som skreik. Vi kastet oss inn i en sidegate til Ramblaen. Der slapp butikkeiere inn folk og tok ned gitteret, forteller Aage Grimstad fra Sandnes til Stavanger Aftenblad.

  Han er i den spanske feriebyen med kone og et annet ektepar. Han sier at de var 10 til 20 meter unna bilen.

  – Det var grusomt. Det så ut som om føreren prøvde å treffe flest mulig. Bilen kjørte vinglete og siktet der det var mange folk. Det minner veldig om Nice. At det har vært flere lignende hendelser er nok grunnen til at vi var obs og kom oss raskt vekk da vi hørte ropene, sier han.

  Sperret inne på hotellet

  Klokka 18.30 forteller Kvale Lysen fra Gran at inngangsdørene på hotellet de bor på, Hotel Suizo, er låst. Ingen slipper verken inn eller ut. Helikoptre sirkler over området. I tillegg til brannbiler er det svært mange brannbiler som har ankommet.

  Kvale Lysen er på tur sammen med kjæresten Kristoffer Vassjø og et annet vennepar. De var på hotellrommet for å gjøre seg klare til kvelden da de første meldingene om terroraksjonen tikket inn på telefonen. Reisefølget hadde planer om å bestille en utflukt til stadion i Barcelona torsdag kveld. De har vært i byen siden tirsdag.

  – Nå får vi se hva som skjer. La Rambla har blitt sperret av i alle retninger, og det er mye mer folk i «vår» gate enn det pleier. Vi har vært på La Rambla mange ganger disse dagene, og der ferdes ekstremt mye folk hele døgnet. Nå er nok det beste å holde seg unna store folkemengder, sier Kvale Lysen til Hadeland.

  Hun og reisefølget beskrev situasjonen de første minuttene etter hendelsen som rolig men spesiell akkurat der hvor de bor, bortsett fra at det er mye mer folk i sidegaten enn normalt.

  – Alle som er rundt her snakker i telefon eller sender meldinger. Akkurat nå vet vi ikke så mye, sier hun.

  En time senere er beskrivelsen en ganske annen.

  – Det er helt enormt med utrykningskjøretøy og sirener. Det er kaotisk, sier Mari til Hadeland.

  Reisefølget gikk en tur ut fra hotellet og mot torget som er like ved litt før klokka 19.

  – Her er alt stengt. Severdigheter, butikker, alt. Vi får akkurat nå beskjed om å gå unna, forteller Mari på telefon.

  Hjemreisen er planlagt til i morgen fredag.

  – Akkurat nå skulle jeg ønske det var nå. Dette er ikke moro, sier hun til Hadeland.

  – Ta kontakt med pårørende

  Las Ramblas er et område hvor det vanligvis befinner seg mange turister.

  – For øyeblikket jobber ambassaden med å få oversikt over situasjonen. Vi vil oppfordre nordmenn som er i Barcelona, om å ta kontakt med sine pårørende, uttaler Utenriksdepartementet til NRK.

  Får behandling

  Kilder i politiet forteller at føreren av varebilen flyktet fra stedet til fots. Over ti utrykningskjøretøyer er på stedet, og skadde mennesker får behandling av helsepersonell ved åstedet for hendelsen.

  Ifølge Reuters har tog og T-banestasjoner blitt sperret av.

  – Helt plutselig, midt på gaten, trykker bilføreren gassen i bånn og kjører rett inn i folkemassen. Det ser ut som den kjører over jeg vet ikke hvor mange personer. Tre-fire mennesker minst fløy i alle retninger, sier Hampus Hagander, som bor i Barcelona, til den svenske avisa Expressen.

  Innenriksdepartementet i Catalonia oppfordrer nå folk til å unngå sentrum av Barcelona, skriver de på Twitter.

  Artikkeltags