Øyeblikkelig båndtvang for hunder i distriktet

BÅNDTVANG: Hunder i Ringerike og Hole må nå holdes i bånd.

BÅNDTVANG: Hunder i Ringerike og Hole må nå holdes i bånd. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er nå satt igang ekstraordinær båndtvang for hunder i Hole, Ringerike og Jevnaker.

DEL

Hole og Ringerike viltutvalg har vedtatt å innføre ekstraordinær båndtvang med øyeblikkelig virkning fra 12. februar. Dagen etter, onsdag, innførte også Jevnaker kommune ekstraordinær båndtvang.

Eiliv Kornkveen ved landbrukskontoret i Ringerike og Hole forteller at det er tøffe forhold for rådyrene for tiden. Det betyr at de i større grad enn ellers kan trekke ned i tettbygde strøk.

Store mengder med løs snø skaper vanskelige leveforhold for viltet i kommunen. I tillegg har det vært mildvær og nedbør i form av regn den siste tiden som har ført til skarelag som topplag.

– Fram til nyttårstider hadde rådyrene gode forhold, og den lette snøen som kom i de neste ukene kunne de også takle fint, sier han.

Når har det blitt verre

– Etter mildværet nå har det blitt verre for dem. Det er vanskeligere å grave fram mat, og de får større problemer med å bevege seg i åpent lende, sier Kornkveen.

Dette er en viktig grunn til at det nå innføres ekstraordinær båndtvang.

– Rundt de store fjordene i distriktet vårt er det gode rådyrområder, med et større formeringspotensial enn mange andre steder. For øyeblikket har vi en bemerkelsesverdig stor bestand etter den tøffe vinteren 2017-18, sier Kornkveen.

Må holdes i bånd

Dette vanskeliggjør forholdene for rådyra spesielt, og reduserer rådyras mulighet til å bevege seg og å finne lettfordøyelig og næringsrik vinterføde. Hunder som løper løse kan føre til at de blir jaget i døden, eller forbrenner livsviktig energi.

- HOLD HUNDEN I BÅND: Eiliv Kornkveen ved landbrukskontoret i Ringerike og Hole sier det er tøffe forhold for rådyrene nå.

- HOLD HUNDEN I BÅND: Eiliv Kornkveen ved landbrukskontoret i Ringerike og Hole sier det er tøffe forhold for rådyrene nå. Foto:

«For å beskytte viltet ønsker vi å innføre ekstraordinær båndtvang i Hole kommune med øyeblikkelig virkning gjennom fastsettelse av lokal forskrift hjemlet i lov om hundehold. Hunder skal så lenge forskriften gjelder holdes i bånd eller forsvarlig innestengt eller inngjerdet», skriver Hole kommune på sin hjemmeside.

Forskriften gjelder til ordinær båndtvang inntrer 1. april 2019. Dersom forholdene tilsier det, oppheves den ekstraordinære båndtvangen.

Forskriften omfatter alle hunder med følgende unntak:

  • Dresserte bufehunder
  • Tjenestehunder (politi, toll, militær og redningstjeneste)
  • Hunder under lovlig kvotejakt på gaupe
  • Ettersøkshunder for skadet vilt i aktiv tjeneste

Kilde: Hole kommune

Artikkeltags