Gå til sidens hovedinnhold

Både barn og dyr i barnehagen

Artikkelen er over 12 år gammel

- Jeg liker høner aller best fordi de er så fine, sa Truls Jansen (4,5) da Nedre Auren gårdsbarnehage på Knestang ved Haug åpnet mandag.

Med 36 barn i alderen ett til seks år på plass fra første dag, har Ringerikes første gårdsbarnehage allerede fått ventelister.

Malt i skinnende bonderødt står den nye barnehagebygningen klar, som en oppbygd kopi av den gamle bygningen som sto der.

Rundt på tunet løper høner med barn trippende etter seg foran innhegningen med tre hopper og ett hingsteføll.

Gården har i tillegg 23 høner, 30 sauer, sju kaniner, en hund - og snart to kyr.

- Spælsau og dølehest. Vi har basert oss på tradisjonelle, norske gårdsdyr, sier Guro Skurdal, som sammen med ektemannen Hans Christian Bjerketveit har startet opp den nye barnehagen på Knestangen.

Henholdsvis 35 og 39 år har hun bakgrunn fra skoleverket og landbruket og han er økonom.

Gode barndomsminner

- Vi fikk ikke barnehageplass til våre tre egne barn og ville samtidig ha et bærekraftig landbruk. Da var ikke tanken lang til å lage en gårdsbarnehage, sier Skurdal, som selv er vokst opp på gård:

- Jeg har mange gode barndomsminner fra gård og ville at også at mine egne barn skulle få oppleve dette, sier hun.

Rød saft fra store mugger og nystekte sveler fra den varme takken ble servert de mange fremmøtte foreldrene med unger mandag.

- Vi tenker at ungene skal være med i alt som skjer. At vi utnytter de produktene vi klarer å lage på gården, som for eksempel ulla til sauene. Også skal vi bruke naturen mye. Ungene skal være mye ute og mye på tur. Det er masse tumleplass her.

Mange små bein

Til de 11 årsverkene i barnehagen på Nedre Auren gård kom det mer enn 150 søkere fra folk som gjerne vil jobbe med barn i kombinasjon med gårdsdrift.

- To menn og ni kvinner i alderen 19 til 57 år er ansatt, sier bestyreren Marthe Lund, for anledning kledd i Sondrestakk.

Med bakgrunn som førskolelærer og tidligere jobber som SFO-leder på Helgerud skole og som barnehagestyrer i Amsterdam er 29-åringen godt rustet til den nye jobben.

- Det mest spennende blir å se hvordan ungene vil få helt andre minner her enn de vil få i en vanlig A4-barnehage. De vil få mange større og mer varierte muligheter her enn i en vanlig barnehage for her finnes det ubegrensete med muligheter.

Ungene i den nye gårdsbarnehagen vil få veldig mye friskluft i løpet av dagen og vil innta de aller fleste måltidene ute, enten i friluft eller i en av gapahukene på området.

- Gårdene i Ringerike trenger flere bein å stå på. Og på Nedre Auren får de mange små bein å stå på, sa jordbrukssjef i Ringerike, Åge Geir Hanssen, da han klippet snoren og dermed offisielt åpnet barnehagen.