Den fint beliggende boligen, med utsikt mot Tyrifjorden, hadde en prisantydning på 2.790.000 kroner da samboerparet Hugo Stenberg (59) og Renate Lindahl (55) slo til og kjøpte huset i april 2013.

Det som de to trodde var et drømmehus, viste seg å bli et soppbefengt mareritt etter at den ene alvorlig feilen etter den andre ble avslørt månedene etter at de flyttet inn.

I salgsprospektet ble boligen beskrevet som «oppusset og flott» og «normalt godt vedlikeholdt».

LES OGSÅ: Drømmehuset ble et mareritt

Forsikringsselskapet Protector, hvor selgeren hadde eierskifteforsikring ble kontaktet, men samboerparet og deres advokat opplevde at forsikringsselskapet trenerte avgjørelsen om å få fulldekket utgiftene for å få utbedret de store fukt, sopp- og råteskadene som ble avdekket i boligen deres.

Mandag 27. oktober hadde samboerparets takstmann Charles Lindberg fra Norsk Bygningskontroll og Protectors takstmann en felles befaring i huset i Svenskerudveien på Nakkerud.

Stor regning

I den nye takstrapporten til Lindberg viser kalkylen at det vil koste 1.263.000 kroner å utbedre de omfattende skadene.

LES OGSÅ: Hvem tar ansvaret?

«Det er større omfang av råteskader under kjøkken enn tidligere antatt. Det er råte i gulvbjelker i to tilstøtende rom under kjøkkenet», skriver Lindberg og påpeker at kalkylen omhandler sanering av bærende konstruksjoner i huset, gjenoppbygging av disse og reetablering av søyefundamenteringen i krypkjelleren under stuegulvet.

I rapporten nevnes blant annet følgende skader: Tre bjelker i vaskerommet må råtesaneres, fundamenteringen for søylene er stablet opp med provisoriske fliser, det er funnet muggsopp i gulvbjelker, asbestplater må saneres og ny himling må etableres.

Det er også alvorlige råteskader i konstruksjonen der store deler av undergulvet og flere av gulvbjelkene på baderommet er angrepet, mangler gulvlister flere steder, ikke membran i sluk, ikke godkjent sluk og mangler lufting på badet.

- Manglende forståelse

I rapporten konkluderer takstmannen med følgende: «Grunnleggende årsak til forholdene i rapporten skyldes manglende forståelse for norske byggeregler ved oppussing av bolig».

– Jeg har fått beskjed fra Protector at rapporten fra deres takstmann vil være klar i løpet av neste uke, sier samboerparets advokat Marius Hvitmyhr hos Svensson Nøkleby.

– Hva jeg og Renate håper på skal skje? Ikke «håper», men det som bør skje er at Protector dekker utgiftene med å fikse skadene i huset vårt for vi har brukt opp alle pengene vi har på dette, sier Hugo Stenberg.

LES OGSÅ: – Ta med fagfolk på visning

Det lyktes ikke fredag å komme i kontakt med advokat Tommy Ravndal i Protector.