- Det ringte noen bjeller i bakhodet, sier kunstneren Thomas Klevjer, som fikk en henvendelse fra en London-agent med spørsmål om pris og bestilling på to av hans største verk.

Ba om kontoopplysninger

Bildene hadde agenten funnet på Klevjers nettsider.

- Jeg har hatt utstilling sammen med Nerdrum i Paris, samtidig er det laget nettsider som viser flere av mine største bilder, blant annet disse to, sier Klevjer.

- "Please confirm", het det i mailen, som ba om opplysninger om konto og såkalt "IBAN"- nummer for internasjonal overføring av penger til Klevjers bank.

Testet ut avtalen

- Jeg googlet navn og telefonnummer, men fant ikke noe som kunne gi meg en ledetråd. Så oppsøkte jeg banken min, og vi ble enige om å teste ut tilbudet ved å sende en faktura på de bestilte bildene. Da hadde vi i mellomtiden fått oppgitt en adresse i Dubai.

Mer enn avtalt

Det gikk en uke. Så kom det en sjekk i posten, i en konvolutt med "apekatt"-frimerker og poststempel Nigeria. Sjekken var utstedt av "Bank of Irland" og beløpet lød på 41.300 Euro.

-120.000 kroner mer enn den avtalte prisen, fastslår Klevjer, som fikk klar beskjed om at dette var langt fra et seriøst kunstkjøp, men heller ren "monkey-business".

Svindel

Både Klevjer og banken hans har en klar oppfatning av hvordan svindelen var tenkt gjennomført.

- Banken ville overført summen på sjekken til min konto og ventet på at den skulle bli godkjent gjennom de internasjonale kanaler for innfrielse. I mellomtiden ville de garantert ha fått et krav fra sjekkavsender om tilbakeføring av mellomhavende fordi man kan påberope seg å ha ustedt sjekken på et for høyt beløp i forhold til avtalen.

- Det tar tid å innfri en internasjonal sjekk. Banken kunne derfor risikert å ha betalt penger som de aldri ville fått tilbake, samtidig som pengene som var satt inn på min konto både for meg og banken var ren "luft", sier Klevjer.

Økokrim

Han har orientert politiet om saken.

- Økokrim er interessert i å se på dette, da dette er en ny og ganske utspekulert måte å svindle til seg penger på, sier han.

Solgte bilde likevel

Selv ser han på det med et skjevt smil.

- Jeg lar meg ikke lure så lett. Det er klart at man blir beæret når utenlandske gallerister er interessert i det man maler. Men dette luktet svindel fra første stund.

Ett av bildene er forøvrig solgt i etterkant. Til en privat og lokal kunstkjøper. Det andre har Klevjer ingen planer om å selge til gallerister med andre vyer om kunstkjøp enn å få et spennende bilde på veggen.